Ce sunt standardele de culoare RGB si CMYK

Ce sunt standardele de culoare RGB si CMYK


Printurile au fost inima marketingului clasic inca de la aparitia primelor tipografe, bine inteles, inainte de printuri, afisele si alte materiale promotionale erau desenate sau imprimate prin tehnici de transfer manuale. In prezent, tipografiile folosesc una din doua metode de printare, offset sau laser. Aceste tehnici ofera rezultate foarte bune la tiraje mari, de zeci de mii de printuri sau chiar si mai mult. Ericom este o tipografie din Bucuresti ce ofera servicii de print in serie mare si limitata atat in tehnica offset cat si digital.

Ce trebuie sa stiti despre serviciile oferite de catre o tipografie Bucuresti

Pentru a putea alege corect tipul de printare corect trebuie sa intelegeti modul in care imaginea este intiparita pe hartie, atat in sistemul offset, cat si digital. Prima notiune specifica printului este cea a culorilor primare folosite intr-o tipografie si nu numai. Daca in cazul monitoarelor, televizoarelor si a LCD-urilor sunt folosite trei culori primare (Red Green Blue) la imprimante si in tipografie sunt folosite patru astfel de culori.

Standardul CMYK (Cyan Mangenta, Yellow Black) este utilizat in tipografie si in printuri in general deoarece ofera o mai buna reproducere a culorilor pe hartie, plus ca spre deosebire de ecrane, unde fundalul este negru, pe hartie, acesta este alb. Asadar, de aici pleaca si necesitatea unui alt stil de a reproduce culorile.

RGB versus CMYK

Pe intelesul tuturor, in standardul RGB, albul este obtinut prin combinarea celor trei culori de baza (Rosu Verde si Albastru) in proportie de 100% fiecare culoare. Astfel se obtine albul pe orice ecran color, fie el OLED, LCD, Plasma, CRT sau chiar flexibil. Pe hartie lucrurile sunt total diferite. Marea diferenta pleaca de la fundal. Daca la ecrane fundalul este negru, ei bine, hartia este alba, mai mult sau mai putin, insa tocmai prin asta apare necesitatea de a genera negrul. Asa ca imprimantele au nevoie de cartuse care sa contina in mod obligatoriu negru.  Plecand de la aceasta diferenta esentiala, tehnica folosita intr-o tipografie Bucuresti si cam in oricare alta, foloseste standardul CMYK, standard ce poate fi folosit atat pentru printarea in offset cat si in cea digitala.

Printul in offset este cel mai des intalnit sistem de printare in masa deoarece permite un mare tiraj la costuri relativ reduse. Printul offset este realizat cu ajutorul a patru filme speciale realizare pentru fiecare din cele patru culori CMYK. Practic imaginea si grafica ce trebuie printata este separata in aceste culori si transpusa pe aceste pelicule de tipografie. Astfel se realizeaza matritele de tipografie cu ajutorul carora pot fi realizate sute si zeci de mii de printuri.

In printul digital lucrurile sunt mai simple, insa aceasta metoda de imprimare este ceva mai costisitoare, deci este pretabila pentru printurile in serie mica cum ar fi afise, pliante, carti de prezentare, calendare corporate si nu numai. Ericom ofera ambele posibilitati de printare deoarece dorim sa venim in ajutorul tuturor clientilor, si a celor care doresc printuri in serie mica, dar si in tiraje mari.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord