Cum poate contribui berea la imbunatatirea starii generale de sanatate. Doar daca stim cat sa bem

Cum poate contribui berea la imbunatatirea starii generale de sanatate. Doar daca stim cat sa bem


Stiati ca berea este atestata documentar inca de acum 6000 de ani?

Inventatorii berii sunt considerati Sumerienii – prima civilizatie avansata din istorie. Acestia au lasat in urma lor texte despre cultivarea orzului.
Ulterior, berea a devenit parte de baza a alimentatiei in Egiptul Antic.
In ruinele asezarilor in care au locuit constructorii piramidelor au fost gasite cioburi din urne in care era depozitata berea. Se spunea ca insusi Zeul Osiris le-a transmis oamenilor reteta fabricarii berii, care era consumata de toate categoriile sociale, inclusiv de Faraon.
Scriitorii antici greci ii considerau pe egipteni drept inventatorii berii si, pe langa consumul obisnuit, o mai foloseau la procesiunile religioase (in acest scop berea fiind fabricata dupa o reteta speciala) si pentru ofrande divine.

Intorcandu-ne in zilele noastre, insa, berea este una dintre cele mai populare bauturi alcoolice, pe care de cele mai multe ori o asociem cu o iesire cu prietenii sau familia, ori cu o seara relaxanta acasa. Dar stiati ca atunci cand este consumata moderat, berea poate fi inclusă în ceea ce e la modă să numim un stil de viață sanatos? Alimentatia echilibrata, combinarea de alimente si bauturi care sa isi completeze reciproc aportul nutritional sunt cheia pentru un organism sanatos. Iar cuvantul de ordine atunci cand vine vorba despre bere este moderatia. Astfel, ne putem bucura in continuare de micile placeri ale vietii �

Revenind la bere, am aflat despre un studiu realizat chiar la noi in tara in anul 2017, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, de catre dr. Marina Otelea, asistent universitar la catedra de Fiziopatologie II. Studiul a demonstrat ca berea consumata moderat produce un efect benefic asupra sanatatii inimii si a vaselor de sange si contribuie decisiv la fluidizarea sangelui, scazand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Acest efect se pare ca era apreciat inca din antichitate.

In Romania, bolile cardiovasculare (hipertensiune arteriala, boala ischemica coronariana, accident vascular cerebral sau boala ischemica periferica) au o prevalenta crescuta fata de media europeana. Sedentarismul si o dieta nesanatoasa si neechilibrata pot accelera riscul de boli cardiovasculare. Un stil de viata sanatos, care presupune un regim alimentar echilibrat si exercitiu fizic constant poate contribui la prevenirea multora dintre formele bolilor cardiovasculare.

Revenind la influenta consumului moderat de bere asupra reducerii riscului de boala cardiovasculara, atunci cand este consumata cu moderatie are efecte in trei directii:

  • Asupra inimii
    • Studiile internationale arata ca un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidenta a bolii cardiovasculare cu 25% mai scazut comparativ cu abstinentii, la persoanele de sex masculin.
  • Asupra fluiditatii sangelui
    • Studiul realizat in Romania de Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie a reconfirmat aceste beneficii si a scos in evidenta faptul ca berea consumata moderat influenteaza factorii implicati in mentinerea echilibrului fluido-coagulant al sangelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sanatatii inimii si a vaselor de sange: poate contribui la fluidizarea sangelui, astfel incat sangele sa circule mai bine prin vase.
  • Asupra reducerii nivelului de colesterol rau
    • Exista o legatura intre berea consumata cu moderatie si lupta impotriva colesterolului rau. Acest tip de colesterol marit este un factor de risc cardiovascular si poate afecta toate grupele de varsta. Nivel crescut al colesterolului rau poate fi prevenit printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ. Iar printre alimentele care ar putea reduce in organism nivelul colesterolului LDL (colesterol rau), se numara si berea, consumata cu moderatie – datorita continutului de fibre solubile, care se regasesc mai ales in orz. In timp, colesterolul rau genereaza placile de aterom – depuneri nedorite de pe peretii interiori ai vaselor de sange.

In incheierea articolului va prezint cateva informatii mai detaliate despre studiul derulat in Romania, despre care v-am atras atentia mai sus.

Studiul s-a derulat la finalul anului 2017 pe un esantion reprezentativ pentru aria medicala studiata si a implicat subiecti cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, clinic sanatosi. Masuratorile au fost facute atat la o ora de la ingestia berii, cat si la o luna de consum zilnic, cantitatea de bere consumata nedepasind insa limitele consumului moderat, adica 330 ml bere/zi in cazul femeilor si respectiv 660 ml de bere/zi in cazul barbatilor.

La o ora de la ingerarea cantitatii de bere, studiul a aratat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, un factor care impiedica procesul normal de distrugere a cheagurilor nou formate. Nivelul de homocisteina, un factor care este strans legat de procesul de ateroscleroza, substratul pe care se grefeaza activarea coagularii si formarea patologica a cheagurilor, a scazut cu 5,7%. Dupa o luna de consum zilnic, scaderea PAI-1 a fost cu 7% mai mica fata de nivelul initial, iar homocisteina a revenit la valori apropiate, dar usor mai mici decat cele initiale.

 

 

6 Comments

Add yours
  1. 1
    Cristina

    Berea nu numai ca este buna, dar este si foarte sanatoasa. Este buna pentru rinichii si multe alte lucruri. Vara este bautura ideala pentru a “lupta” cu canicula de afara. In plus, din punctul meu de vedere, la o bere se leaga prietenii.

  2. 3
    Valentina

    Berea este buna oricand si in orice conditii. Acesta este un studiu extrem de interesant. Oricum imi placea berea, asa ca voi consuma si mai des de acum inainte.

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord