Ce am aflat la conferinta #EnelFocusOn Bucharest despre Internet of Things si energia conectata

Ce am aflat la conferinta #EnelFocusOn Bucharest despre Internet of Things si energia conectata


Luni, 26 noiembrie, am participat la conferinta #EnelFocusOn, care a avut loc in incinta Institutului National pentru Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei”. Gazdele au fost foarte amabile si ne-au oferit si un tur al facilitatii ELI-NP. Mai multe detalii despre turul locatiei impresionante veti afla de mai jos.

Evenimentul a inceput cu o scurta prezentare a institutului care gazduieste cel mai puternic laser din lume (acesta poate concentra intr-un singur punct o cantitate de energie echivalenta cu 10% din energia solara care ajunge pe planeta noastra). La ELI-NP se desfasoara mai multe experimente, de la cele cu implicatii in domeniul fizicii atomice pana la cele menite sa ajute pacientii de cancer, prin minimizarea efectelor adverse ale radioterapiei sau identificarea tumorilor rezistente la aceasta.

In cadrul #EnelFocusOn discutia a fost deschisa de Fabio Veronese, Head of Infrastructure & Networks Digital Hub la Enel iar principalul speaker a fost Tom Raftery – Global VP, Futurist and Innovation Evangelist la SAP, care a tinut o prezentare foarte interesanta despre cum interconectarea dintre energia obtinuta prin mijloace regenerabile (ceva ce oricine poate realiza astazi prin montarea de panouri solare pe casa), blockchain, masinile electrice interconectate si dispozitivele medicale care stocheaza date in cloud, cum sunt de exemplu rezultatele analizelor pacientilor care necesita o monitorizare foarte atenta precum glicemia pentru pacientii care sufera de diabet zaharat sau timpul de protrombina pentru pacientii care iau anticoagulante, ne vor ajuta sa economisim timp si resurse, sa fim mai sanatosi si sa ne creasca calitatea vietii.

Foarte interesant a fost si workshop-ul de realitate virtuala la care am participat si din care am aflat cum sunt instruiti angajatii Enel pentru a face fata situatiilor nepravazute care pot aparea in cursul remedierii unei defectiuni:

Prezentarea lui Tom Raftery ne-a demonstrat ca nivelul calitatii vietii este intr-o imbunatatire continua in ultimii 200 de ani, iar, datorita utilizarii noilor tehnologii din domeniul electricitatii si utilizarii algoritmilor blockchain, este posibila cresterea calitatii vietii intr-un mod sustenabil si prietenos cu mediul inconjurator. Un bun exemplu in acest sens este reprezentat de casele pasive (care isi produc singure aproape toata energia de care au nevoie – una dintre primele zece case de acest fel din lume se afla in Romania si este locuita de George Buhnici).

Discursul a subliniat importanta adoptarii tehnologiilor care in trecut erau considerate prea scumpe pentru a fi utilizate de majoritatea oamenilor – scaderea preturilor bateriilor litiu-ion a generat cresterea exploziva a inmatricularilor autoturismelor cu propulsie electrica pe piata din China, cea mai mare din lume. In continuare autovehiculele electrice genereaza un val de entuziasm, un bun exemplu in acest sens fiind reprezentat de succesul Tesla Model 3 in SUA, care, in primele noua luni ale anului 2018 are vanzari mai mari decat toate masinile concurentei premium insumate. Vanzarile de Tesla Model 3 sunt mai mari decat vanzarile de Mercedes C-Class, Audi A4, BMW Seria 3 si Lexus IS luate la un loc.

Un exemplu de urmat este si in Australia, acolo unde guvernul le ofera posibilitatea cetatenilor de a-si acoperi casa cu panouri solare printr-un program subventionat de stat. Energia acumulata de panourile solare poate fi apoi utilizata pentru incarcarea unui autoturism cu propulsie electrica si pentru acoperirea necesitatilor energetice ale casei, fara a mai plati facturi la curent.

In continuare, au fost prezentate noutati din domeniul producatorilor de autoturisme mai accesibile publicului larg: Renault si Nissan au dezvoltat o gama de vehicule comerciale electrice foarte potrivite pentru utilizarea in metropole, datorita lipsei emisiilor de particule nocive.

In plus, marile orase vor fi dotate in curand cu flote de autobuze cu propulsie electrica. Un bun exemplu este Santiago de Chile, care a achizitionat o flota de 100 de autobuze cu propulsie electrica produse de compania chineza BYD.

Mai jos puteti vedea prezentarea de la #EnelFocusOn:

https://www.facebook.com/EnelGroup/videos/318768902295722/

4 Comments

Add yours
 1. 1
  raluca

  Este ceva extraordinar si sper ca Romania sa adopte cat mai repede, la scara cat mai larga, acest tip de energie. Consider ca vor fi numai beneficii pentru toti.

  • 3
   Gabriel

   Salut, cred ca mainile electrice vor fi majoritare pe strzi in Romania pana in 2050, insa nu neaparat de la Tesla cat si de la constuctori generalisiti de genul Renault, Nissan, Peugeot, VW, Toyota, etc.

 2. 4
  Amanda

  Internet of things …
  Deja ia amploare. In ultimii 10 -15 anis-au schimbat lucrurile total. Tehnologia evolueaza de la zi la zi si este un lucru incurajator 😀
  Dar marea mea nelinistite este : Oare chiar vom ajunge sa fim condusi de aparate si roboti? Usor usor ne indreptam spre aceasta cale.

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord