Dezvoltarea limbajului la copii. Rolul unui logoped la domiciliu

Dezvoltarea limbajului la copii. Rolul unui logoped la domiciliu


 

Cei mici au nevoie de o mulțime de lucruri pentru a crește și a se dezvolta armonios, inclusiv de afecțiune și de atenție sporită din partea părinților. Fiecare are ritmul său de creștere și de dezvoltare, așadar că unii încep să își dezvolte limbajul pe la vârsta de un an și jumătate, în timp ce alți copii abia pe la 3 ani își cultivă vorbirea.

De fapt, încercarea de a-și forma un limbaj apare la unii dintre ei cu mult mai devreme – încă de la câteva luni – atunci când încep să emită anumite sunete.

Din nefericire, există situații în care micuțul întâmpină anumite dificultăți în ceea ce privește cultivarea limbajului. Din acest motiv, părinții trebuie să acorde o atenție sporită acestui aspect pentru a putea observa încă din timp eventualele probleme ale vorbirii.

Semnale care indică un limbaj deficitar

La nivelul limbajului, se pot observa anumite semne, tulburări și afecțiuni care afectează în mod considerabil dezvoltarea la copii. Astfel, dacă vom observa anumite semnale cum ar fi, de pildă, cheiloschizis (așa-numitul „bot de iepureʺ în termeni populari), probleme cu auzul, afecțiuni respiratorii sau dificultăți în cadrul procesului de înghițire, mușchi slăbiți în jurul gurii, este clar că cel mic are nevoie de serviciile unui logoped la domiciliu. Acesta are un rol semnificativ în ceea ce privește dezvoltarea limbajului la cei mici, corectând greșelile prin intermediul unui plan de terapie în conformitate cu necesitățile lor.

Cât durează și cum decurg ședințele la logoped?

Dacă totuși nu apar semnalele amintite mai sus, dar cel mic nu reușește să își dezvolte limbajul după împlinirea vârstei de 3 ani, micuțul are nevoie de ajutorul unui logoped. Prima discuție cu logopedul va fi adaptată la nivelul limbajului, dar și la vârsta copilului. Specialistul va stabili un diagnostic pentru cel mic, întocmind un raport de evaluare pentru a stabili ce probleme ale vorbirii există pentru a le putea corecta pe parcursul ședințelor de logopedie.

Specialistul va aborda astfel anumite tehnici și metode ce vizează logopedia prin jocuri și exerciții, care îl vor ajute pe cel mic să corecteze din timp problemele care țin de vorbire. Astfel, la început, logopedul va desfășura ședințele prin intermediul unei serii de exerciții inspir-expir care să contribuie la controlul inspirației și expirației din timpul vorbirii. De regulă, o ședință de logopedie ține între 30 și 50 minute, iar de preferat, este ca aceasta să se desfășoare de cel puțin 2 ori pe săptămână.

În București, ai la dispoziție și varianta unui logoped bun la domiciliu, recomandabilă pentru ca cel mic să se simtă mai confortabil, într-un mediu familiar.

Logopedie prin jocuri și exerciții

Pe lângă ședințele de logopedie desfășurate, poți lucra cu cel mic acasă, folosind anumite metode și tehnici.

Iată un exemplu de exercițiu pe care îl poți practica cu micuțul tău:

Suntem clovni și ne strâmbăm

Scoatem limba, ne jucăm

Stânga-dreapta o plimbăm

Și obrajii îi umflăm.

Pe parcursul acestui exercițiu, vom scoate limba, ne vom juca, o vom mișca stânga-dreapta, iar la final umflăm obrajii, suflăm cu buzele și le țuguiem.

Specialiștii recomandă să lucrăm cât mai mult pentru a obține rezultate cât mai rapid care să ducă la dezvoltarea limbajului. Astfel, putem opta pentru formarea gurii în formă de pâlnie ca la pronunțarea sunetelor o” și ”u”, logatomie, adică acele combinații de consoane și vocale „Ba Be Bi Bo”,„Aba, Abe, Abi” și imitarea căscatului.

 

 

 

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord