Cum alegi amplificatorul profesionist?

Cum alegi amplificatorul profesionist?


 

Indiferent de stilul muzicii sau de dimensiunile locației în care se desfășoară un concert, oriunde se ascultă muzică la volume mari, difuzoarele și amplificatoarele de putere fac treaba cea mai grea, transformând semnalele electronice înapoi în unde sonore. Iar amplificatorul de putere este cel care deține cea mai dificilă sarcină: aceea de a prelua output-ul scăzut al instrumentelor, microfoanelor și al altor surse și să crească voltajul în mod semnificativ pentru a propulsa sunetul în  boxele PA și în monitoarele de scenă. Cum facem însă să alegem cele mai bune echipamente când vine vorba despre amplificatoare audio? Vom încerca să dăm un răspuns în cele ce urmează.

Boxe pasive sau active?

Atunci când vorbim despre echipamente precum boxe active PA și monitoare, sau despre amplificatoare combo pentru chitară, difuzorul (difuzoarele) și amplificatorul se află într-o singură unitate. Aceste modele integrate sunt cu siguranță o opțiune convenabilă. Dar, în sistemele PA, un amplificator sunet independent (sau mai multe) utilizat pentru a acționa difuzoarele și monitoarele pasive au sens dacă ai în vedere dezvoltarea ulterioară a sistemului de sunet.

Specificațiile amplificatorului

În evaluarea amplificatoarelor de sunet, specificațiile te pot ajuta foarte mult să restrângi selecția. Iată de ce este important să știi ce anume înseamnă cifrele din specificațiile unui amplificator și mai exact cum sunt ele calculate de către producător.

Câți wati scoate amplificatorul ideal?

Caracteristica cea mai importantă a unui amplificator este cât de multă putere scoate. Acest parametru este măsurat în wați, unitatea standard de măsură pentru energie, iar output-ul amplificatoarelor existente la acest moment pe piață variază extrem de mult.

Atunci când încerci să determini dacă un amplificator este suficient de puternic pentru nevoile locației tale, este important să înțelegi că producătorii de amplificatoare folosesc diferite moduri de măsurare a puterii. Cele mai comune două sunt:

-Puterea de vârf (puterea maximă) se referă la maximul absolut de putere pe care un amplificator îl poate scoate la un moment dat. Ceea ce nu este în niciun caz o specificație utilă după care să te ghidezi în alegerea unui amplificator.

-Valorile continue sau RMS pot fi considerate puteri medii, iar inginerii audio consideră că valoarea RMS oferă o indicație mai realistă asupra performanței unui amplificator.

Output-ul unui amplificator este influențat, însă, și de impedanța (rezistența) încărcărilor boxelor atașate. De exemplu, un amplificator ar putea produce 1100 wați cu o sarcină de 8 ohmi, dar 1.800 de wați la 4 ohmi.

Ia în considerare, de asemenea, puterea de care vei avea nevoie pentru locațiile în care au loc evenimentele și, de asemenea, pentru genul de muzică. Evident, un duo folk care cântă vocal și cu chitare are nevoie de un output mult mai mic decât o trupă metal.

În linii foarte mari poți considera valabile reperele de mai jos, astfel încât să ai o sarcină mai ușoară în alegerea amplificatorului ideal:

25 – 250 W pentru muzică folk în locații mici (cafenele, puburi sau acasă);

250 – 750 W pentru muzică pop în spații medii (cluburi sau săli de spectacole);

1.000 – 3.000 W pentru muzică rock în spații medii (săli de concerte sau festivaluri locale);

4.000 -15.000 W pentru metal pe scene mari sau stadioane.

Așa cum arătam și mai sus gama de output-uri disponibilă pentru amplificatoare audio este una foarte amplă. Vestea bună este însă că oferta extrem de variată de la Soundstil.ro reunește toate aceste variante de puteri de ieșire, pe tronsoane diferite de preț, astfel încât să fie accesibile unui palier cât mai larg de clienți și business-uri.

Dacă încă nu ești sigur care este varianta de amplificator sunet profesional pe care ar trebui să o alegi, specialiștii de la Soundstil.ro te pot ajuta să găsești modelul care se potrivește perfect necesităților tale.

 

 

 

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord