De ce sarbatorim cu baloane?

De ce sarbatorim cu baloane?


Primele baloane de cauciuc au fost facute pentru utilizare in laborator, dar nu a durat mult pana cand oamenii au inceput sa se distreze cu ele.

Aniversari, petreceri de logodna, baloane pentru evenimente corporate, nunti , baloane botez, etc., de ce sarbatorim toate acestea evenimente cu baloane? Raspunsurile sunt multe si diverse. In primul rand, pentru ca sunt ieftine si pline de culoare, iar oamenilor le plac lucrurile colorate, care ii duc cu gandul la o atmosfera de sarbatoare.
Baloanele, in diferitele lor forme, au fost inventate pentru a fi utilizate in comunicatii militare, in experimente stiintifice si in transporturi, dar nu cu mult inainte ca oamenii sa se distreze cu ele. Primele baloane de cauciuc au fost fabricate de Michael Faraday in 1824, pentru utilizare in laborator. Faraday a pus doua foi de cauciuc una peste cealalta, a pus faina in mijloc pentru a le impiedica sa se alature pana la capat, apoi a strans marginile impreuna. Faraday a remarcat ca atunci cand a umplut baloanele cu hidrogen au avut “o putere considerabila ascendenta”, desi a fost dezamagit de faptul ca a constatat ca hidrogenul a scapat.
Inventatorul britanic si producatorul de cauciuc Thomas Hancock a inceput sa distribuie truse de baloane in anul urmator, iar in 1847, antreprenorii din Londra vindeau primele baloane din cauciuc vulcanizat, oferind un balon mai puternic si mai elastic. Nu cu mult timp inainte ca ideea sa fi fost exploatata pentru a fi folosita la petreceri: Potrivit unui articol din 1873 al New York Times despre potentialele aplicatii industriale ale balonului, “ar putea fi folosite pe scara larga” pentru meteorologi si militari “si va fi intotdeauna un plus interesant pentru distractia populatiei. ”


Baloanele de cauciuc nu au fost fabricate in Statele Unite pana in 1907, dar popularitatea lor pare sa fi crescut in majoritatea secolului XX. Primele baloane comerciale, acelea baloane lungi (de forma unui carnat) au fost produse in 1912, iar americanii au inceput sa rasuceasca baloanele pentru a face animale, acest lucru avand loc la sfarsitul anilor 1930 sau inceputul anilor 1940. O alta idee cu privire la utilizarea baloanelor recreationale a avut loc odata cu introducerea baloanelor de folie in anii 1970. Baloanele din folie isi pastreaza forma mai bine decat baloanele din cauciuc, astfel incat acestea erau considerate a fi cele mai potrivite pentru a transmite mesaje precum “La multi ani!” sau sexul unui copil la o petrecere organizata in acest sens.
Baloanele din cauciuc si din folie nu sunt singurele tipuri folosite pentru petreceri. In Asia de Est, felinarele cerului – o forma de balon cu aer cald, realizata prin aprinderea unei mici flacari in interiorul unui unei lanterne de hartie – au fost populare timp de mai multe secole. Ele au fost initial folosite pentru semnalizari militare, dar acum sunt lansate de sute de persoane ca o forma de sarbatoare la multe festivaluri. Acum insa sunt cunoscute sub denumirea de “lampioane”.
Temerile legate de distrugerea mediului inconjurator au afectat vanzarile de baloane in ultimii ani. Se spune ca un balon de latex care functioneaza in mod corespunzator ingheata atunci cand atinge o altitudine de aproximativ cinci mile, se rupe in bucatele care arata ca niste spaghete si ajunge la sol ca o frunza. Intr-adevar, latexul natural este biodegradabil, dar majoritatea baloanelor din cauciuc sunt fabricate din latex tratat chimic, avand o durata de viata de luni intregi. Baloanele pot fi periculoase pentru animalele de mare, inclusiv broaste testoase, delfini si balene, deoarece acestea pot fi introduse in tractul digestiv al animalului (ceea ce ar putea duce la foamete). Cu toate acestea, se spune ca nici un balon nu a fost dovedit a fi cauza mortii pentru un mamifer marin.

 

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord