34 de profesori si specialisti in educatie din ONG-uri au absolvit cursuri de formare adaptate la nevoile copiilor, prin programul „Investitie in Mediul Rural”

34 de profesori si specialisti in educatie din ONG-uri au absolvit cursuri de formare adaptate la nevoile copiilor, prin programul „Investitie in Mediul Rural”


  • Peste 500 de elevi din mediul rural si-au imbunatatit frecventa si rezultatele scolare
  • Mai mult de 500 de parinti au mers la „Scoala parintilor” si au primit consiliere

Bucuresti, 7 august 201834 profesori si specialisti in educatie din ONG-uri au absolvit in acest an cursuri speciale de formare adaptate la nevoile actuale ale copiilor, prin editia 2017-2018 a programului strategic national „Investitie in Mediul Rural”. Participantii la sesiunile de formare, bazate pe metode moderne de structurare si livrare a continutului, sunt implicati in activitatea a 13 centre sociale de tip Scoala dupa scoala” finantate de Fundatia Vodafone Romania in cadrul celei de-a treia editii a acestui program. Printre temele acoperite s-au aflat dezvoltarea aptitudinilor de comunicare expresiva in lucru cu copiii si folosirea metodelor moderne nonformale de educatie expresiva.

Prin sprijinul primit in cadrul centrelor, peste 500 de copii din mediul rural si-au imbunatatit substantial frecventa si rezultatele scolare, ajungand la o prezenta de aproape 100% la ore, pe care au mentinut-o pana la finalul anului scolar. Imbunatatirea a fost obtinuta inclusiv in cazul unor elevi cu handicap fizic si al celor care au ramas repetenti in anii anteriori. De asemenea, mai mult de 500 de parinti au mers la „Scoala parintilor” si au participat la consiliere, o alta componenta a programului „Investitie in Mediul Rural”, primind consiliere de la specialisti pentru imbunatatirea comunicarii cu cei mici si a suportului acordat acestora si informatii despre importanta educatiei si dezvoltarea relatiei cu copiii.

Cele 13 centre sociale de tip Scoala dupa scoala” se afla in judetele Bistrita Nasaud, Neamt, Teleorman, Constanta, Maramures, Ialomita, Ilfov, Alba, Valcea, Dolj, Cluj si Vaslui. Inainte de participarea in program, rata medie de absenteism a elevilor era de 40%. Pentru implementarea activitatilor din program, Fundatia Vodafone Romania a incheiat parteneriate strategice cu doua ONG-uri cu experienta in dezvoltarea proiectelor de sustinere a copiilor si a familiilor defavorizate din mediul rural: Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si Fundatia World Vision Romania. Finantarea acordata de Fundatia Vodafone Romania in acest program se ridica la aproape 960.000 de lei, dintr-un buget total de peste 1,2 milioane de lei.

˶Componenta de formare a profesorilor si a specialistilor din domeniul educatiei este noutatea acestei editii a programului. Credem ca nu este suficient sa ne concentram strict pe suportul direct acordat copiilor, de aceea ne-am dorit sa ne adresam in acelasi timp profesionistilor care lucreaza cu ei. Este o nevoie evidentiata clar si in concluziile studiului nostru „Investitie in educatia copiilor din mediul rural”, derulat la nivel national. Studiul subliniaza aceasta nevoie de perfectionare a resursei umane din domeniul educatiei, inclusiv prin programe specifice de dezvoltare profesionala pentru lucrul cu elevii din comunitatile dezavantajate din punct de vedere socioeconomic. Ne bucuram ca primele rezultate ale sesiunilor de formare ne-au aratat ca suntem pe drumul cel bun cu aceasta interventie”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

˶In centrele „Scoala dupa scoala” derulam atat activitati ce vizeaza zona de remediere scolara, prin suportul acordat elevilor in asimilarea celor doua materii de baza, matematica si limba romana, cat si activitati educative non-formale, ce urmaresc dezvoltarea unor abilitati diverse din mai multe domenii, cum ar fi muzica, sportul si arta. Copiii raspund foarte bine la suportul pe care il primesc, imbunatatirea performantelor lor scolare fiind un indicator cat se poate de clar al evolutiei lor”, a declarat dr. Mihaela-Loredana Nabar, Head of Grants Acquisitions and Management Department, Fundatia World Vision Romania.

˶In cadrul acestei editii, am organizat peste 200 de intalniri si sesiuni de consiliere cu parintii copiilor din centrele coordonate de noi. Pe o parte dintre ei i-am implicat si in cateva ateliere de creatie. Au participat la diverse activitati care s-au bucurat de mare succes – desen, pictura, bricolaj etc. In urma acestor actiuni, am putut observa o imbunatatire clara a atitudinii parintilor fata de importanta educatiei si a scolii. Au devenit mult mai deschisi, mai implicati si mai activi in discutii si in activitatile scolare ale copiilor lor”, a declarat Mugurel Margarit-Enescu, Directorul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei.

Programul „Investitie in Mediul Rurals-a bucurat de sprijinul a 175 de voluntari, inclusiv 42 de persoane in varsta, care s-au fost implicati in diverse activitati de la centrele de tip „Scoala dupa scoala”.

Inainte de programul „Investitie in Mediul Rural”, jumatate dintre copiii participanti aveau probleme de intelegere a enunturilor unor probleme si nu reuseau sa isi faca temele. Aproape niciunul dintre elevii clasei a doua nu stia sa-si scrie numele, sa scrie cifrele de la 1-10 si sa faca operatii aritmetice cu aceste cifre. In urma participarii in activitatile zilnice ale centrelor, copiii au deprins in proportie de 100% cunostintele necesare pentru a putea rezolva aceste operatiuni. In prezent, aproape toti copiii din cele 13 centre „Scoala dupa scoala” se duc la orele de a doua zi cu temele scrise la disciplinele de baza. De asemenea, 230 de copii merg in tabara in perioada iulie-august 2018. Tot in cadrul programului, 7 dintre centre au fost dotate cu mobilier si diverse echipamente IT.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.   In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a sprijinit proiecte dedicate copiilor aflati in situatii dramatice de viata, care se confrunta cu saracia extrema,  risca abandonul scolar sau al familiei, probleme de sanatate sau excluziunea sociala. Un numar de 25.000 de copii si tineri si aproximativ 2.500 de familii cu un trai precar, precum si 650 de mici ong-uri locale, au primit ajutor si asistenta din partea Fundatiei din 1990 si pana in prezent.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International, prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. World Vision Romania este o fundatie crestina care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy, punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Fundatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. In 27 de ani de prezenta in Romania, fundatia a ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete. World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras, de aceea, in comunitatile rurale unde este prezenta, desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Proiectele sale se concentreaza pe transformarea comunitatilor si a membrilor acestora, pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil. Mai multe detalii despre fundatie: www.worldvision.ro, www.facebook.com/WorldVisionRomania, blog.worldvision.ro/

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord