Minoritati etnice in cultura vizuala, focus Romania @ Muzeul National Brukenthal Eveniment special in cadrul proiectului: Peter Jacobi, cu „Pavilionul Memorial Brukenthal” si „Naturi statice dupa exod”

Minoritati etnice in cultura vizuala, focus Romania @ Muzeul National Brukenthal Eveniment special in cadrul proiectului: Peter Jacobi, cu „Pavilionul Memorial Brukenthal” si „Naturi statice dupa exod”


Proiectul de cercetare si expozitional „Minoritati etnice in cultura vizuala focus Romania” este produs de PostModernism Museum si este prezentat in parteneriat cu Muzeului National Brukenthal avand o sectiune speciala dedicata artistului Peter Jacobi. Proiectul prezinta stadiul cercetarii culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic si multi-cultural din zona Transilvaniei.

Curator Cosmin Nasui, din partea platformei muzeale PostModernism Museum

Co-curator: Robert Strebeli, din partea Muzeului National Brukenthal

Vernisaj: miercuri 11 iulie 2018, ora 16.00

Facebook event: https://www.facebook.com/events/272947139945615/

Perioada: 12 iulie – 31 august 2018, de miercuri pana duminica de la 09.00 la 17.00

Proiect de cercetare

Cercetarea reprezentarii minoritatilor etnice in cultura vizuala de pe teritoriul Romaniei exploreaza bogatul dialog vizual care exista intre patrimoniul multi-cultural si multi-etnic, lucrarile de arta si contextul politic si social. In cadrul acestei cercetari, produse si coordonate de PostModernism Museum, au mai fost realizate expozitii, prezentari expozitionale si conferinte precum: „Nationalism si multiculturalism in cultura vizuala” la Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu, in 2017; „100 de ani de minoritati etnice in cultura vizuala din Romania” la Muzeul Municipiului Bucuresti – Muzeul Nicolae Minovici „Vila cu clopotei” in 2016; „Minorities in Visual Culture – Focus Romania” in centrul cultural „La Poissonnerie”, Bruxelles.

Proiectul este acompaniat de publicatia „Ethnic Minorities in Visual Culture – Focus Romania”, sub forma unei carti obiect, editata la PostModernism Publishing House, 2016, ISBN 978-606-93751-2-9.

Expozitia de la Brukenthal

Proiectul de cercetare si expozitional prezentat la Muzeul de Arta Contemporana – Muzeul National Brukenthal in perioada iulie-august 2018 este alcatuit din doua nuclee: o prezentare a cercetarii din cadrul proiectului si sectiunea dedicata patrimoniului cultural al sasilor din Transilvania.

Expozitia prezinta stadiul cercetarii culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic si multi-cultural cu referinte in domenii precum: istoria artei, istorie, antropologie, sociologie. Cercetarea continua de la o itinerare la alta, analizand specific spatiul cultural geografic respectiv. In cazul proiectului de fata, focusul este pe minoritatea etnica sasilor din Transilvania si pe prezenta patrimoniului cultural artistic al acestora din Muzeul Brukenthal.

Proiectul documentar fotografic al artistului Peter Jacobi, pe tema bisericilor si cetatilor fortificate dar si a bisericilor taranesti din Transilvania (a fost inventariat acest patrimoniu din peste doua sute de localitati), „Stillleben nach dem Exodus-Wehrkirchen in Siebenbürgen” / „Natura moarta dupa exod-Biserici fortificate din Transilvania” prezinta situatia periclitata a acestora, cea mai mare parte aflata in curs de ruinare, dupa exodul populatiei sasilor din Romania. De asemenea, in cadrul expozitiei-cercetare este prezentat volumul Peter Jacobi, Birgit Hansen, „Siebenbürgen Bilder einer Reise II” / „Pelegrinul transilvan II”, publicat in toamna lui 2017 la editura Schiller.

Evenimentul special al expozitiei il reprezinta prezentarea in premiera a „Pavilionul Memorial Brukenthal” conceput de sculptorul Peter Jacobi ca un proiect de arta contemporana monumentala publica de celebrare a personalitatii si mostenirii culturale Baronului Samuel von Brukenthal. „Ideea de pavilion memorial in memoria baronului Brukenthal  sugereaza simbolic activitatea lui ampla  moderna progresiva pentru timpul lui dar si direct activitatea lui diversa de constructor. In testamentul lui este un pasaj in care nu doreste o statuie a persoanei sale, „pavilionul” respecta acest deziderat prin factura sa ca atare. Din punct de vedere geometric si conceptual, pavilionul este construit pe un heptagon, care face referire la denumirea in limba germana a Transilvaniei – unde pe langa denumirea de Transilvanien exista din timpuri istorice numele de – Siebenbürgen – ceea ce inseamna sapte cetati. Iar stema Transilvaniei este compusa din 7 simboluri de cetati.” – Peter Jacobi

„Pavilionul Memorial Brukenthal” va fi prezentat in expozitie sub forma a doua sculpturi-machete, una din lemn, alta din bronz la scara 1:20 si a unei randari video tridimensionale.

Peter Jacobi (n. 1935) a studiat sculptura la Academia de Arte Bucuresti (1954-1961). Din 1970 traieste in Germania, fiind profesor la Academia de Arta Aplicata (Hochschule für Gestaltung/University of Applied Arts) din Pforzheim (1971-1998). Lucrarile sale au fost expuse in majoritatea tarilor europene si se gasesc in colectiile unor importante muzee, precum si in mari colectii private si publice din toata lumea, din Japonia si China pana in Brazilia si Statele Unite. Familia sa de sasi se trage din Mercheasa, Brasov (Streitfort) si Sighisoara (Schäßburg). Bunicul sau a emigrat in SUA, de unde s-a intors in 1920 in Transilvania ca cetatean american. Dupa numeroase expozitii personale si de grup la care a participat in strainatate, in anii ‘90 a revenit in Romania, unde a expus la Bucuresti, Craiova, Brasov, Sibiu, Timisoara. In Romania, cea mai ampla lucrare a sa este Memorialul Holocaustului din Bucuresti, inaugurat la data de 8 octombrie 2009.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord