Competitivitatea agresiva inlocuita de generozitate la scolile particulare

Competitivitatea agresiva inlocuita de generozitate la scolile particulare


Stau si ma gandesc la savantii lumii privind competitivitatea agresiva a fiecarui segment social de care suntem inconjurati. Tocmai fiindca lucrez in sistem va pot spune ca elevii se cearta intre ei pentru note si trag la raspundere profesorul considerandu-se mereu nedreptatiti. Vanatorii de note ar trebui sa stie cel mai bine ca un calificativ, un punctaj, o nota nu reflecta niciodata 100% realitatea.

Nota este influentata de generozitatea subiectului, de cei care evalueaza, de felul in care se simte elevul in ziua aceea si de modul in care stie sa isi dozeze emotiile.

Tocmai de aceea am fost foarte fericita in ziua in care mi s-a spus ca nepotul meu este inscris la scoala particulara Sector 1, iar educatia sa nu va fi alterata de cadre didactice pedante care sa-i zdrobeasca personalitatea.

Parca aud si astazi, cand stau la catedra si imi privesc elevii cu dragoste, vocea ragusita de la atata fumat a dirigintei:

-Draga, poti mai mult! Nu te-ai straduit suficient la matematica. Iar ai venit cu bentita albastra si ai uitat cravata.

Inchideam ochii si asteptam sa se sfarseasca reprosurile, dar eram luati pe rand. In cazul in care nu avea chef de predare, ne certa 50 de minute fara oprire facandu-ne sa credem ca suntem minirebuturi sociale.

Revenind la savanti, ii admir fiindca au oferit omenirii accesul la civilizatie, la sanatate, la o viata mai buna fara sa astepte premii sau vreo rasplata. Cam asa educa elevii scoala particulara din sectorul 1, locul unde invata nepotul meu.

La sfarsitul anului scolar, toti elevii, dar absolut toti au fost felicitati si au primit in mod egal o diploma si o carte. Li se ofera gustari bune si sanatoase, dar nu au voie cu alimente care le fac mult rau, cu sucuri acidulate sau dulciuri.

Exceptand trezitul dimineata, care deranjeaza orice copil, Matei se duce cu mult drag la scoala fiindca este primit cu respect de la poarta.

Nimeni nu l-a bruscat si nu a tipat la el, nu a fost umilit si nu i s-au adus reprosuri, ci educatia din familie si dragostea cu care il inconjoara parintii sai continua si la scoala.

Tocmai de aceea si pentru ca parintii lui sunt ocupati, baiatul se duce cu placere si la Scoala de vara. Nu! Sa nu credeti ca este pedepsit sau ca este inuman sa duci un copil si in vacanta de vara la scoala, fiindca programul este spectaculos. Si eu m-as bucura sa mai fiu copil si sa am parte de urmatorul program:

-in prima saptamana sa ma joc alaturi de colegi si sub supravegherea doamnei invatatoare jocurile copilarie de ieri si de azi.

-in a doua saptamana sa mi se cultive talentele, iar la sfarsit sa se organizeze o expozitie cu cele mai reusite lucrari. Sa invat sa modelez in lut, sa fac origami sau sa pictez in aer liber alaturi de artistii de varsta mea.

-sa fiu dus la muzee si cineva sa ma ghideze cu pricepere in Lumea dinozaurilor

-sa vizitez librarii si biblioteci, sa invat sa aleg si sa citesc eficient o carte, dar si sa asez masa si sa primesc musafiri.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord