Telefonul Varstnicului a inregistrat in luna aprilie un numar record de 1.200 de apeluri, primite de la 450 de persoane

Telefonul Varstnicului a inregistrat in luna aprilie un numar record de 1.200 de apeluri, primite de la 450 de persoane


Bucuresti, 10 mai 2018 – Telefonul Varstnicului, prima linie telefonica gratuita, confidentiala, dedicata persoanelor de peste 65 de ani, a inregistrat un record al numarului de apeluri in luna aprilie, cand au avut loc peste 1.200 de interactiuni telefonice initiate de 450 de persoane care au sunat la numarul dedicat. De la lansarea liniei de ajutor pentru varstnici pana acum, au avut loc peste 21.000 de interactiuni telefonice, gestionate de operatori specializati.

Serviciul Telefonul Varstnicului, lansat in octombrie 2015, este un proiect al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, sprijinit inca de la lansare de Fundatia Vodafone Romania cu o finantare de peste 100.000 de euro, acordata prin programul „Connecting for Good”.

Nivelul record al interactiunilor consemnate in luna aprilie a fost atins in urma unei campanii ample de comunicare derulata la nivel national, pentru a face cunoscut acest serviciu unui numar cat mai mare de persoane varstnice. Campania a inclus difuzarea unui spot radio, distribuirea unor pliante de informare, expunerea unui afis in mijloace de transport si in reviste de interes pentru aceasta categorie de varsta.

Telefonul Varstnicului (0800 460 001) poate fi apelat gratuit de luni pana vineri intre orele 08.00 – 20.00 si sambata, intre 08:00 si 16:00. Cei care suna primesc informatii utile, sfaturi sau sprijin emotional si sunt indrumati de operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, pentru rezolvarea problemelor ridicate. Linia poate fi accesata si de cei care doresc sa semnaleze un abuz sau o situatie dificila in care se afla o persoana in varsta.

Romania se afla pe locul al doilea in statisticile europene privind ritmul accelerat al imbatranirii populatiei, persoanele varstnice reprezentand 17% din structura populatiei totale. Pe langa neajunsurile financiare si problemele medicale, aceasta categorie se confrunta cu doua mari provocari: accesul limitat la informatie si singuratatea. Analizele realizate de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in ultimii trei ani arata ca aproximativ 1,5 milioane de varstnici din Romania sunt afectati de singuratate, intr-o mai mica sau mai mare masura. Numarul femeilor afectate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor, iar persoanele varstnice din mediul urban sunt cele care resimt cel mai mult singuratatea.

De la infintarea liniei telefonice pana acum, persoanele in varsta din Romania au beneficiat de aproximativ 5.000 de ore de sprijin, informare si consiliere sociala. Operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei Principesa Margareta au oferit sfaturi practice, suport de socializare si au indrumat persoanele varstnice catre institutii din comunitatea lor abilitate sa le rezolve problemele. In prezent, serviciul de reapelare al Telefonului Varstnicului este folosit de peste 430 de persoane care simt nevoia sa discute cu cineva, acestea fiind sunate periodic de operatori .

Dintre cei aproximativ 4.000 de beneficiari unici, 32% provin din mediul rural sau orase mici, 32% din orase mari, iar alti 34% din Bucuresti. Varsta acestora difera, majoritatea incadrandu-se in palierul 70-80 de ani (27%). Jumatate dintre apelanti locuiesc singuri. 47% dintre persoanele care au apelat pana acum 0800 460 001 au solicitat informatii utile, 21% au fost interesati de servicii de ingrijire la domiciliu, iar 15% au avut nevoie de sprijin emotional si socializare. Factorii principali care limiteaza accesul persoanelor varstnice la informatie sunt izolarea si discriminarea sociala, migratia accentuata a familiilor tinere din ultimii ani si dificultatile de adaptare la mijloacele moderne de comunicare.

Telefonul Varstnicului, serviciul pe care Fundatia Vodafone Romania il finanteaza prin programul „Connecting for Good”, din momentul lansarii, in 2015, a fost desemnat cel mai bun proiect de Servicii de Asistenta Sociala din Romania si a obtinut Premiul pentru Originalitate la Gala Societatii Civile, editia 2016.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.   In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.Fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.Fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/Fundatiavodafone.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a fost infiintata in 1990 de catre Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, impreuna cu tatal sau, Regele Mihai. De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Fundatia a dezvoltat numeroase proiecte durabile in domeniul educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile, sanatatii si culturii, proiecte ce si-au adus contributia la reinnoirea spirituala si sociala a Romaniei. Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este astazi o organizatie neguvernamentala de elita care sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.telefonulvarstnicului.ro, telefonulvarstnicului@principesa.ro, www.facebook.com/TelefonulVarstnicului, 0799.724.233.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord