Locurile de joaca si contributia acestora in dezvoltarea copiilor

Locurile de joaca si contributia acestora in dezvoltarea copiilor


Accesul regulat la activitatile de joaca in aer liber, are multe beneficii pentru sanatatea copiilor precum si pentru dezvoltarea cognitiva si emotionala. La scoala si gradinita, copiii trebuie sa aiba o zona de agrement unde sa poata lua aer proaspat si unde pot face exercitii fizice prin a lua parte la o serie de activitati sportive si jocuri alaturi de ceilalti copii. Fiecare copil are propriile lui forte si preferinte atunci cand vine vorba de joaca si activitati, asadar este necesar sa existe echipamentelor de joaca care sa se potriveasca cat mai multor copii.

Furnizarea de locuri de joaca interior si exterior ofera oportunitati pentru copii de a participa la sport si jocuri, este importanta pentru aptitudinile fizice si dezvoltarea competentelor fundamentale, cum ar fi echilibrul, coordonarea si puterea. Cu toate acestea, desi este important pentru copii sa ramana activi, unii copii prefera alte activitati, cum ar fi puzzle-uri si jocuri de cuvinte, care ajuta in dezvoltarea cognitiva. Obtinerea unui echilibru intre amandoua dintre acestea este cel mai bun mod de a ne asigura ca fiecare copil are sanse egale de a invata si de a alege ce jocuri prefera.
Studiile au aratat ca locurile de joaca sunt esentiale nu numai pentru forta fizica, ci si pentru forta mentala. Locurile de joaca contribuie la dezvoltarea abilitatilor sociale, emotionale si cognitive, astfel incat copiii au nevoie de mai mult decat locul de joaca traditional. Ei au nevoie de locuri de joaca care le provoaca competentele si ofera oportunitati de a invata altele noi, care sa ofere ambiguitate pentru a stimula jocul fantezist, partile libere pentru jocul creativ si cognitiv, punctele de realizare clare pentru a intari dezvoltarea conceptului de sine.

Beneficiile de dezvoltare ale jocului includ dezvoltarea cognitiva, imaginatia si creativitatea, descoperirea si rationamentul crescut, abilitatile de dezvoltare si rezolvare a problemelor imbunatatite. Oferindu-le celor mici posibilitatea de a petrece cat mai mult timp la locuri de joaca modulare, le oferiti ocazia de a folosi o serie de echipamente de joaca care incurajeaza formele valoroase de invatare. Copiii au nevoie de oportunitati de joc diferite pentru a-si indeplini nevoile sociale, intelectuale si fizice. Pe cat de mult astfel de locuri sunt create  cu atat mai multe ar trebui sa existe pentru jocuri structurate, joc creativ, joaca cu elemente naturale, joaca linistita si spatiu deschis in comun. Locurile de joaca reusite nu depind doar de structurile de joc, ci si de organizarea si amenajarea intregului loc. Zonele de joaca trebuie sa permita copiilor sa-si creeze propriul mediu intr-o oarecare masura pentru a permite aventura si jocul creativ. Locurile de joaca ar trebui sa fie accesibile tuturor, sa ofere etape de dificultate, sa foloseasca o varietate de posibilitati de alpinism, astfel incat copiii sa poata alege provocarea si entuziasmul pentru care sunt pregatiti.

A permite copiiilor sa-si foloseasca imaginatia folosind echipamentele de joaca ii va ajuta sa genereze mai multe idei de a utiliza spatiul existent, utilizand propriile abilitati de gandire. Prin crearea unui mediu distractiv in aer liber, copiii sunt incurajati sa-si foloseasca imaginatia, munca in echipa si sa isi dezvolte abilitati fundamentale, atat fizice, cat si cognitive.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord