Generator „de caldura”

Generator „de caldura”


Iarna rea ca Muma-Padurii. Iti ingheata narile si mainile instant si la televizor ni se spune sa nu iesim din casa. Ger, ger, ger, completat cu Crivat si ninsoare.

Am ajuns sa ne bucuram cand ninge linistit, chiar daca din ora in ora iesim sa dam zapada sa nu ne trezim ingropati de vii si izolati. Centrala face fata greu conditiilor de afara. Nu stiu ce ne-am face daca nu am avea provizii pentru 3-4 zile fiindca totul este paralizat. Unii rad: ”Cum sa-ti faci, domnule, provizii, in vremurile astea, cand magazinele gem de produse?”, dar noi am invatat de la parintii prevazatori.

In orice moment este bine sa ai in casa:
-un sac de cartofi (si copiilor le plac cartofii prajiti sau la cuptor)
-tot ce iti trebuie sa faci paine de casa si mamaliga pentru mai multe zile
-macaroane, fidea, orez, gris, zahar, ulei si cafea
-carne de cea mai buna calitate, compot, fructe care tin mai mult si conserve.

Hei, de asta am avut noi grija, dar am omis esentialul: generator curent.

Parintii au crescut cu soba clasica de teracota incalzita cu lemne si au incercat sa ne sugereze sa facem sobe moderne in fiecare camera, dar nu au avut cu cine se intelege. Este mult mai usor sa apesi pe buton si sa ai apa calda si temperaturi confortabile, desi afara crapa pietrele de ger. Curatenia se mentine perfect, alergatura cauzata de cumpararea lemnelor, taierea si asezarea acestora dispare.

Asa am gandit si noi, dar fiindca nu am avut generator am trecut prin cea mai crunta experienta din viata. Intr-o zi s-a intrerupt curentul si am ramas in frig cu copiii care plangeau. I-am imbracat gros, ne-am bagat in pat unii in altii punand peste noi toate pilotele din casa, dar aerul acela rece pe care-l respiram ne intra pana in maduca oaselor. Ce era mai grav, era faptul ca nu puteam iesi din casa, altfel i-am fi dus la bunici. De pe tableta cu bateria pe jumatate descarcata am intrat in magazinul Eurogrup-Utilaje.ro si am vazut acolo generatorul nostru.

Costa putin, avea sa ne asigure toata viata caldura si mai ales era livrat la domiciliu. I-am contactat, le-am spus prin ce trecem si s-au oferit sa il trimita la domiciliu de dragul copiilor. Am crezut ca este o promisiune desarta, dar salvarea a batut la usa. Mi-am dat seama cu lacrimi in ochi de cata omenie dau dovada distribuitorii de aici si m-am sacrificat sa cumpar motorina, iar peste cateva ore aveam caldura si eram fericiti, cei mai fericiti oameni.

Din experienta mea, va invat si pe voi, cei care aveti centrale sa nu mai stati o clipa fara generator! Cand observati ca se strica vremea actionati in urmatoarele directii:
-asigurarea sursei alternative de energie. Trebuie sa aveti apa calda si caldura!
-provizii alimentare elementare sa aveti cu ce va hrani
-o rezerva de apa potabila in casa si de medicamente de stricta necesitate, mai ales daca in familie exista persoane dependente de anumite tratamente.

A fost nevoie de experienta nefasta din iarna aceea cumplita, sa-mi cumpar un generator.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord