Si adolescentii sunt depresivi si au nevoie de ajutor

Si adolescentii sunt depresivi si au nevoie de ajutor


Cunosc o fetita foarte frumoasa, cu parul lung de culoarea alunei coapte si cu ochii migdalati cu un ton mai inchisi decat podoaba capilara. Are buze pline de parca ar fi injectate cu acud hialuronic, este inaltuta si slabuta. Un copil curat si inteligent, care aparent nu are nimic. Ia lejer nota 7, de multe ori cu ce intelege din clasa si 8 si 9 cand invata si acasa, iar daca ii place profesorul chiar depune eforturi si isi face si tema in mod constiincios. Are talent la desen, dar lucrarile ei sunt foarte triste. Cand am rugat-o sa aduca un desen pentru un concurs copacul ei singur, stingher si cu tepi, ai fi zis ca este copacul lui Arghezi :”Cu fruct amar si cu frunzis/Tepos si aspru-n indarjire vie.”

M-am apropiat de ea din primul semestru si mi-am dat seama ca are nevoie de cabinet psihologic Bucuresti deoarece:
-isi posta pe retelele de socializare toata suferinta si m-am gandit ca acesta este un strigat disperat dupa ajutorul care nu mai vine. Nu se sfia sa detalieze ce simte, cand simte, cat de infioratoare sunt crizele ei.
-distribuia public poze cu taieturi pe brate facute cu lama, in regiunea venelor
-in ciuda faptului ca era curata si invata, se imprietenise cu elevii marginalizati din clasa.
Cu siguranta ca traumele din copilarie o facuse sa deteste viata si sa distribuie mesaje, desene si fotografii de un pesimism insuportabil. Am discutat cu parintii, care au raspuns prompt invitatiei mele si le-am propus sa faca o programare la un psiholog cu experienta si studii aprofundate de specialitate sa le ajute fiica. Obiectiile lor aveau la baza modul in care sunt tratate psihologul si psihologia in Romania.

-Doamna, ce copilarie nefericita am avut si ce batai luam de la toata lumea si nu m-a mai dus nimeni la psiholog, a spus mama. Si mie mi-a spus mama in fata ca a ramas insarcinata cu mine din greseala si i-am distrus tineretea, din cauza asta cred ca ma batea.
-Doamna profesoara, va dati sema ce ar spune lumea si colegii ei sa auda ca merge la psiholog?
Dupa o jumatate de ora de pledoarie, au cedat si au hotarat sa mearga impreuna la specialist. Pe masura ce numarul sedintelor crestea, St. devenea mai sigura pe ea, iar dragostea de viata o cuprindea treptat.

Atitudinea optimista, rezultatele stralucitoare la invatatura, distribuirea de mesaje si imagini optimiste au marcat reusita sedintelor realizate sun indrumarea Florentinei Matreata.
Nimeni nu a stiut ca adolescenta si parintii ei merg la psiholog, fiindca specialistul pastreaza confidentialitatea ca preotul taina spovedaniei.
Vorbesc cu St. si imi spune ca parintii ei au incetat sa se mai acuze si sa se eticheteze in fata ei si daca in trecut ar fi preferat sa rataceasca pe strazi, chiar si in zilele geroase, astazi se duce cu drag si abia asteapta sa-si petreaca si vacantele in familie. Acum nimeni nu-i mai reproseaza ca a sosit pe nepusa masa si ca nu este un copil dorit. Totul este bine cand se termina cu bine. Ai un adolescent depresiv? Du-l la psiholog inainte de a comite ireparabilul!

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord