Voi ce rețea de date mobile folosiți?

Voi ce rețea de date mobile folosiți?


Mi-am cumpărat primul telefon mobil în urmă cu 17 ani. Până în prezent am avut sau am testat câteva sute de telefoane mobile, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Pe de o parte, primul meu mobil era un Bosch 509 care cântărea aproape 200 de grame și oferea utilizatorului posibilitatea de a apela sau de a trimite mesaje. Pe de altă parte, avea un ecran cu 4 linii de câte 16 caractere (cei din generația Millennials nu au avut privilegiul de a privi un asemenea ecran) și nu se putea conecta la internet. Pe atunci, internetul mobil era costisitor și rezervat doar pentru câteva modele de telefoane high-end (la nivelul acelor ani).

Prima dată m-am conectat la internetul mobil prin WAP, în 2002, de pe un Alcatel OT 300. Puteam accesa câteva zeci sau sute de site-uri, însă pentru mine era ceva uimitor să pot naviga pe internet aproape la fel de rapid ca de acasă (unde aveam conexiune Dial-up), de pe ecranul monocrom al telefonului pe care îl purtam în buzunar.

Dupa cum spuneam, până în prezent am avut sau testat (pentru câteva săptămâni) câteva sute de modele de telefoane mobile. Evoluția din domeniul telefoanelor și comunicațiilor mobile e extrem de rapidă. Dacă vă întrebați ce au în comun smartphone-urile din ziua de azi cu telefoanele mobile de la începutul mileniului, răspunsul este foarte simplu: trimiterea de mesaje și apelarea contactelor din agendă.

Smartphone-urile din prezent, indiferent că sunt produse de Apple, Samsung, LG sau Huawei, se conectează la internet aproape la fel de rapid precum desktop PC-urile sau laptop-urile de ultimă generație. Conectivitatea 4G și, mai nou, 4,5G, transformă smartphone-ul într-un accesoriu de care nu ne putem despărți și pe care îl folosim pentru fotografii, jocuri, navigare pe internet și organizarea afacerilor. În curand, rețelele mobile vor trece la vitezele 5G, iar telefonele vor avea ecrane pliabile (vor putea fi transformate în câteva secunde în tablete sau adevărate PC-uri).

Însă în 2017, este esențial ca un fișier să se descarce cât mai rapid, un clip de pe YouTube să se încarce cât mai repede, un apel video să aibă o imagine cât mai clară, fotografiile să se încarce cât mai rapid pe Instagram sau e-mailul să se trimita cât mai rapid. Pot spune că sunt dependent de conexiunea la internet mobil, atât pentru a-mi coordona cât mai bine afacerea, cât și pentru a discuta permanent cu prietenii sau colaboratorii.

Am acces rapid și neîntrerupt la internet de acasă, din trafic, la țară sau în vacanțe, indiferent că le petrec la mare sau la munte.

Din 2015, sunt abonat Telekom și trebuie să vă spun că sunt mulțumit de vitezele oferite de această rețea.

Am aflat recent că, în luna August, în urma unui audit realizat de P3 communications și a unor teste de performanță a rețelelor mobile din țara noastră, Telekom Romania a obținut cel mai mare scor pentru serviciile de date mobile din România. Mai precis, Telekom a obtinut scorul de 508 din 600 pentru acest tip de servicii.

Asta înseamnă că această rețea oferă cel mai stabil și mai rapid internet mobil din România și că eu sunt mulțumit pe bună dreptate de viteza conexiunii mobile la internet.

Singurul aspect negativ, dacă se poate spune așa, e că am un abonament cu doar 2 GB de trafic inclus și că mi-ar trebui cel puțin de două ori pe atât pentru a putea naviga în voie, de oriunde, în fiecare luna.

Sunt convins că și voi consumați rapid traficul de internet inclus în abonamentele voastre, mai ales dacă sunteți la fel de dependenți de internetul mobil.

În încheiere, voi reveni la întrebarea din titlu: ce rețea de date mobile folosiți și cât de multumiți sunteți de aceasta?

5 Comments

Add yours
  1. 1
    Ciurcas dan

    Ori ai chef de glume, ori ai chef de glume? Telekom, cel mai rapid internet? :))) In ce secol? Cel mai rapid internet il ofera vodafone alaturi de orange, cea mai buna acoperire 4g o are orange 100% in zona urbana iar 3g aproape peste tot in zona rurala. Iti pot spune o zona in cate telekom nici 2g nu are acoperire dar orange are 3g plus 🙂
    Am avut si telekom si vodafone, in prezent am doar orange. Nu-mi da nimeni nimic in plus, dar daca nu ai testat orange nu ai de unde sa stii.
    In final, folosesc Orange. Dupa parerea mea sunt cei mai buni 🙂

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord