Aproape 3.000 de persoane au facut peste 14.500 de apeluri la Telefonul Varstnicului

Aproape 3.000 de persoane au facut peste 14.500 de apeluri la Telefonul Varstnicului


height=”576″ />Bucuresti, 4 octombrie 2017 – De la finalul anului 2015, momentul cand a fost lansat, pana acum, Telefonul Varstnicului, primul serviciu de asistenta telefonica gratuita dedicat persoanelor de peste 65 de ani, a inregistrat peste 14.500 de apeluri, primite de la aproape 3.000 de persoane din intreaga tara. Din totalul beneficiarilor acestui serviciu, peste 60% au fost femei. Cea mai mare parte a celor care au sunat pe acest numar provin din Bucuresti si alte orase mari (peste 60%). Structurate pe regiuni, rezultatele arata ca cele mai multe solicitari au fost primite din Bucuresti, Transilvania si Muntenia.

Telefonul Varstnicului este o linie telefonica gratuita, confidentiala, operata de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si finantata de Fundatia Vodafone Romania prin programul Connecting for Good, care raspunde nevoilor varstnicilor din Romania, fie ca vorbim de informare, consiliere sau sprijin emotional. Finantarea Fundatiei Vodafone Romania s-a ridicat la aproape 160.000 de lei, dintr-un buget total al proiectului de aproape 340.000 de lei. La numarul de telefon alocat (0800 460 001) beneficiarii primesc sfaturi si sunt indrumati de operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, pentru rezolvarea problemelor ridicate. Linia poate fi accesata si de cei care doresc sa semnaleze un abuz sau o situatie dificila in care se afla o persoana in varsta.

In perioada mentionata, cei mai multi utilizatori ai serviciului au solicitat diverse informatii practice. Factorii principali care limiteaza accesul persoanelor varstnice la informatie sunt izolarea si discriminarea sociala, migratia accentuata a familiilor tinere din ultimii ani si dificultatile de adaptare la mijloacele moderne de comunicare. Ponderea celor care au sunat pentru a solicita informatii este mai mare in orasele mari si Bucuresti – 55%, fata de 38% din mediul rural si orasele mici. De asemenea, 11% dintre apelanti au semnalat probleme legate de situatia financiara si materiala precara.

Analiza datelor colectate prin intermediul liniei Telefonul Varstnicului arata ca, de cele mai multe ori, varstnicii nu comunica doar o singura problema sau nevoie.

Unele dintre cazurile semnalate prin acest serviciu au fost redirectionate catre ONG-uri locale care deruleaza activitati specifice pentru persoane varstnice, catre directii de asistenta sociala locale, camine de batrani sau cluburi pentru seniori.

Telefonul Varstnicului poate fi apelat gratuit la 0800 460 001, de luni pana vineri, intre orele 08:00 si 20:00 si sambata intre orele 08:00 – 16:00 (www.telefonulvarstnicului.ro, telefonulvarstnicului@principesa.ro)

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 19 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 26 de milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei (FPMR) a fost infiintata in 1990 de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei impreuna cu tatal sau, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei. Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este o organizatie neguvernamentala de elita care sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a fost desemnata de romani drept cea mai onesta organizatie neguvernamentala in cadrul studiului Envero Brand Trust Index.

 

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord