De la scaunul din lemn al bunicului, la productia in serie

De la scaunul din lemn al bunicului, la productia in serie


Parca il vad pe bunicul cat trudea sa-mi faca o bucurie: calutul si masina din lemn, scaunelul rotund din lemn si casuta din lemn. Ferastraie de diferite marimi, rindele si burghiuri manuale pareau baghete magice in mainile sale. Asteptam cu nerabdare, dar bunicul spunea ca trebuie multa truda si pricepere pentru fiecare operatiune in parte ca sa evite rebuturile.

Bunicul a plecat, dar mi-a lasat dragostea pentru prelucrarea lemnului. De-ati sti ce mult regret ca nu mai traieste sa se mandreasca si el cu atelierul meu!

Cu strung lemn cu copiator producem in serie sute de picioare de scaune, stalpi, balustrade, tacamuri si vase din lemn. Sa ne vada la lucru, pe mine si pe echipa mea, bunicul ar spune ca este o secventa dintr-un basm sau vrajitorie.

Avem si masina de mortezat pentru gauri strapunse ca balamalele si clantele sa fie montate cu usurinta.

Fierastrau tamplarie nu mai necesita sincronizarea celor doi aflati fata-n fata care trag de maner. Il folosesc singur, lejer si imi amintesc cum ma certa bunicul cand nu stiam sa trag corect de intrumentul cu dinti de fier care sectiona lemnul si strambam taietura.

Asa producem noi sute de scaune intr-o zi, mese de toate marimile si formele, usi si ferestre, dar si panouri cu presa lemn. Bunicul nu ar putea sa realizeze intr-un an, oricat ar fi de tanar, de harnic si de puternic cate facem noi intr-o saptamana.

Un atelier fara utilaje performante de prelucrare a lemnului reprezinta o forma de divertisment si de pierdere a timpului, in timp ce pretul bazei materiale inteligente si racordate la noile cuceriri ale stiintei si tehnicii se amortizeaza rapid.

Antreprenorii din sectorul prelucrarii lemnului nu ar trebui sa stea pe ganduri, ci sa se grabeasca sa comande tot ceea ce am si eu in atelier ca sa ma mentin in topul producatorilor.

+ There are no comments

Add yours