Cand se schimba anvelopele

Cand se schimba anvelopele


Anvelopele sunt o parte importanta din ansamblul autoturismului, ele fiind contactul pe care masina il are cu suprafata de condus. Calitatea si integritatea lor afecteaza direct proportional calitatea condusului, fie negativ sau pozitiv. Prin urmare, este important sa inspectati starea setului de cauciucuri cu care rulati la o perioada regulata, pentru a depisa eventuale nereguli ce pot aparea.

             Ce sa urmariti la anvelope inainte de plecare?

Posibile fisuri sau microfisuri pe marginea talonului, care demonstreaza ca profilul in cauza este uzat intens si poate ceda in orice clipa. Galme sau deformatii profunde pe talon sau pe suprafata de condus. In functie de dimensiunea galmei, exista riscul unei explozii. Uzura neuniforma, doar pe o parte a anvelopei. In acest caz se recomanda permutarea intre axele masinii si chiar fata si spate. Defectiunile pot fi constate pentru orice profil, atat la anvelope vara si cat la anvelope iarna sau all season.

Cand se schimba anvelopele?
Limita legala de uzura, sub care este obligatoriu sa schimbati anvelopele, este de 1,6 mm. Daca un agent de circulatie constata ca aveti anvelopele uzate peste limita legala, puteti primi amenda si sa aveti certificatul suspendat pana cand montati un set nou. Suspendarea talonului este valabila si in cazul in care aveti profile diferite intre axele masinii.

Daca nu aveti la dispozitie un instrument de masurare, exista indici de uzura pe banda de rulare a anvelopei. Sunt sub forma de mici blocuri de cauciuc la limita benzii de rulare, care sunt un avertisment de a schimba cauciucurile cand se ajunge la ele.

Se recomanda puternic schimbarea anvelopei si cand depistati unul din semnele uzurii premature descrise mai sus, cum ar fi: fisuri sau microsifuri pe talon, galme sau deformatii profunde pe talon sau banda de rulare sau uzura neuniforma profunda doar pe o parte a anvelopei, ce poate la vibratii in volan. Aceste riscuri sunt la fel de importante, indiferent de profil sau sezonul anvelopei, fie ca sunt anvelope vara sau anvelope iarna.

             Montati anvelope noi daca situatia o cere

Daca se depisteaza probleme la anvelopele cu care rulati sau uzura pana la limita de 1.6 mm, se recomanda schimbarea lor cat mai rapida. Achizitionati un set de anvelope ieftine, care sa ofere siguranta unui condus de calitate. Exista soferi care motiveaza rularea cu anvelope ce prezina riscuri prin scuze subiective precum: conduc prudent si nu am nevoie de anvelope noi; conduc pe distante scurte, nu se observa diferenta intre anvelope uzate sau anvelope noi; sau alte motive care nu sa bazeaza pe nimic obiectiv. Nu neglijati eventualele pericole si riscuri la care va supuneti, alegeti sa va schimbati setul de cauciucuri cand situatia o cere.

+ There are no comments

Add yours