Bucatarie la foc continuu

Bucatarie la foc continuu


In bucatariile imense ale restaurantelor, cantinelor si internatelor scolare, mancarea se prepara in cantitati industriale. Sa ne imaginam ce inseamna sa alergi prin bucatarie de colo-colo, sa nu-ti stea mainile si picioarele toata ziua. Cate legume trebuie taiate pentru 200-300 de portii de ciorba? Doi-trei oameni trebuie sa toace neintrerupt legumele, tocmai de aceea ideala ar fi masina taiat legume. Este mult mai simplu ca morcovii, ceapa sau cartofii sa fie taiate mecanic, un singur om achitandu-se rapid si onorabil de sarcina, fara sa depuna eforturi uriase.

Toate echipamentele care grabesc gatitul si usureaza munca personalului implicat sunt binevenite. De pilda este lipsit de profesionalism pentru un bucatar sa portioneze placinta utilizand cutitul cu care a curatat peste. Oricat l-ar spala de mult, mirosul ramane, de aceea un sterilizator cutite este necesar si in bucatariile mici.

Dar ingredientele pentru chiftelute, carnea pentru friptura, lactatele pot fi pastrate oriunde sau numai in frigider profesional?

Sa ne imaginam ca pe plita imensa in cinci tigai se afla cateva zeci de portii de friptura sau legume. Cat timp s-ar pierde sa fie luata manual fiecare bucata si sa se astepte ca uleiul sa se scurga? Suficient ca sa se arda celelalte. Cu o tigaie basculanta tot ce este pus la prajit va fi pus in farfurie sau pe platouri cand este rumenit evitandu-se arderea bucatilor ramase la urma.

Pentru pregătirea gustărilor reci este recomandat un feliator mezeluri,in cateva minute pot fi pregatite sute de farfurii cu aperitive la nunti, banchete sau botezuri. Cineva ar trebui sa se sacrifice si sa-l doara mainile zile intregi fara masina tocat carne.

Zecile de kilograme de carne pentru sutele de sarmale sunt tocate, dar aluatul pentru cozonaci mai poate fi amestecat cu mana, cum faceau bunicile odinioara? Pentru asta s-a inventat mixerul planetar.

Chiar si bucataresele detesta sa le intre mirosul de mancare in par sau in piele. O hota inox asigura vetilatia aerului in cea mai aglomerata si mare bucatarie.

Bucataria moderna la foc continuu este cea in care munca oamenilor a fost inlocuita de aparate si echipamente, iar confortul celor care lucreaza aici este asigurat, astfel ca le vine greu sa se intoarca acasa. Ei nu stau cu mainile in apa rece, nici nu sunt obligati sa respire miros de prajeala sau de peste, hota din inox filtrand aerul.

 

+ There are no comments

Add yours