Un studiu realizat de Kaspersky Lab arata ca administrarea defectuoasa a dispozitivelor si a aplicatiilor conduce la “dezordine” in mediul digital

Un studiu realizat de Kaspersky Lab arata ca administrarea defectuoasa a dispozitivelor si a aplicatiilor conduce la “dezordine” in mediul digital


Dezordinea digitala este in crestere din cauza utilizarii tot mai frecvente a aplicatiilor si a imbunatatirii capacitatii de stocare a dispozitivelor. Slaba mentenanta a acestor aplicatii lasa, insa, dispozitivele vulnerabile in fata amenintarilor de securitate. Un nou raport realizat de Kaspersky Lab indica nivelul dezordinii digitale printre utilizatorii de Internet din toata lumea.

Studiul releva faptul ca, in mod tipic, utilizatorii instaleaza 12 aplicatii Android in fiecare luna, dar sterg doar 10 dintre ele, prin urmare adauga lunar doua aplicatii pe dispozitivul lor. Cu cat mai multe aplicatii sunt instalate, cu atat organizarea lor este mai importanta pentru a preveni dezordinea digitala. Kaspersky Lab a descoperit, insa, ca doar in jumatate dintre cazuri (55%), utilizatorii revizuiesc continutul dispozitivelor si sterg documentele si aplicatiile inutile.

Descoperirile sunt parte dintr-un nou raport alcatuit de Kaspersky Lab si denumit ”Dezordinea digitala si pericolele sale”. Studiul este bazat pe informatiile dintr-un sondaj online realizat in 17 tari, o analiza statistica din Kaspersky Security Network (KSN) si un experiment despre performantele aplicatiilor, realizat de Kaspersky Lab prin testari interne.

Dezordinea digitala creata inseamna ca actualizarea si trierea aplicatiilor sunt mai importante ca oricand, pentru a combate programele malware care folosesc vulnerabilitatile aplicatiilor ca sa patrunda in dispozitive. Dar studiul a aratat ca, intr-un sfert dintre cazuri (28%), utilizatorii isi actualizeaza aplicatiile de pe dispozitivele lor doar atunci cand sunt fortati sa o faca, iar in 10% dintre cazuri, ei incearca sa evite total acest lucru.

Unul dintre principalele pericole este acela ca aplicatiile insele pot pune informatiile utilizatorului si dispozitivele in pericol din cauza activitatii de zi cu zi. Datele tehnice ale Kaspersky Lab arata ca, din 100 de aplicatii Android pe care utilizatorii le pot administra (de exemplu, instala si sterge), 83 au acces la date sensibile despre utilizator, cum ar fi contactele din agenda, mesaje, informatii si pot chiar realiza apeluri si trimite SMS-uri.

Alte descoperiri din cadrul KSN arata cum aplicatiile pot sa opereze fara permisiunea utilizatorului. In medie, utilizatorii au 66 de aplicatii pe dispozitivele Android. Atunci cand a fost testat un esantion reprezentativ dintre 66 cele mai populare aplicatii Android, 54 au fost lansate in background fara ca utilizatorii sa le fi atins macar, consumand, in medie, 22 Mb trafic pe zi fara nicio interactiune cu utilizatorul.

”Utilizatorii isi expun dispozitivele si datele personale la amenintari de securitate pentru ca nu iau cateva masuri simple, dar esentiale pentru dispozitivul lor, care presupun sa curate si sa actualizeze software-ul si aplicatiile, sa regleze setarile si sa dezinstaleze aplicatiile care nu mai sunt folosite”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Dezordinea digitala de pe dispozitivele noastre este un semn ca nu ne ocupam deloc de aceste aplicatii. Riscul este insa sa ne confruntam cu erori ale dispozitivelor, probleme privind durata de viata a bateriilor sau infectarea cu malware. Aplicatiile au acces la cele mai sensibile si personale date de pe dispozitivele noastre, iar utilizatorii adesea nu sunt constienti de faptul ca aceste informatii sunt impartasite cu terti. Le recomandam utilizatorilor sa faca ordine in ”casele” lor digitale. La fel cum o camera curata si ordonata aduce o noua energie in casa, in acelasi fel, un computer sau un smartphone ordonat este folosit cu mai multa placere si, cel mai important, in siguranta. ”

Pentru a combate dezordinea si a proteja datele personale, utilizatorii ar trebui sa respecte cateva masuri:

  • Intelegeti ce si unde este stocat – faceti-va timp sa va monitorizati dispozitivele si sa revizuiti ce informatii sunt stocate, in ce aplicatii si fisiere;
  • Faceti o ”curatenie de primavara” a dispozitivului – rezervati-va timp pentru a face ordine in ”casa” digitala si a elibera informatiile pastrate pe dispozitive;
  • Actualizati software-ul aplicatiilor – actualizarile trebuie sa fie facute imediat ce sunt lansate noile versiuni;
  • Folositi software specializat – de exemplu, software-ul integrat in solutiile de securitate varf de gama de la Kaspersky Lab, care scaneaza toate aplicatiile instalate pe dispozitiv si le marcheaza pe cele potential riscante sau care sunt folosite rareori.

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este o companie globala de securitate cibernetica, fondata in 1997. Cunostintele in domeniul amenintarilor cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii pentru a proteja companii, infrastructura critica, autoritati guvernamentale si utilizatori individuali din toata lumea, Portofoliul complex de securitate include protectie endpoint de top si un numar de solutii specializate de securitate si de servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

 

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord