Cum sa cumperi un diamant?

Cum sa cumperi un diamant?


Te-ai hotarat sa faci marele pas, esti destul de sigur ca raspunsul va fi un “Da!”, mai ramane doar sa cumperi inelul de logodna. In functie de suma pe care vrei sa o investesti in aceasta cumparatura, ai destul de multe variante, potrivite pentru fiecare buget. Daca vrei doar sa marchezi simbolic evenimentul fara sa-ti dai o gaura in buget, poti opta pentru un inel de argint, caz in care preturile incep de la cateva zeci de lei si ajung pana la cateva sute. Unele persoane aleg sa cumpere un inel din aur simplu sau cu piatra sintetica, dar din ce in ce mai multi aleg sa mearga pana la capat si sa cumpere un inel din aur cu diamante.

In cazul in care vrei sa-ti surprinzi logodnica oferindu-i un inel de logodna cu diamant, ar trebui sa stii ca preturile pot varia foarte mult, si ca poti economisi destui bani daca-ti aloci ceva timp pentru o cercetare de piata.

In mod traditional, cand vorbim de inele de logodna, ne imaginam ca acestea se deosebesc de alte inele prin faptul ca au un diamant central care iese in evidenta.
Pentru un inel de logodna in adevaratul sens al cuvantului – cu un diamant mai marisor (0.18 – 0.20 carate) insotit de certificat international, preturile incep de pe la 2.500 de lei. Costul inelului de logodna este influentat cel mai mult, bineinteles, de diamantul central.

Pretul unui diamant central este in stransa legatura cu cei 4 “C”: carate, culoare, claritate si contur (sau taietura, “cut” in engleza).
Prin “carate” se masoara greutatea unui diamant, direct proportionala cu marimea lui. Cu cat un diamant are mai multe carate, cu atat este mai mare. Pretul unui diamant creste foarte mult in raport cu caratele. Asadar, un diamant “putin mai mare” poate fi mult mai scump.

Claritatea, culoarea si taietura determina calitatea si frumusetea unui diamant. Daca acestea au valori prea scazute, diamantul poate sa nu aiba aspectul specatculos pe care ti l-ai imaginat.
Diamantele sunt pietre formate natural, deci aproape toate au anumite imperfectiuni, in unele cazuri microscopice, in altele pot fi vizibile cu ochiul liber. Aceste imperfectiuni pot avea forma unor mici depozite de carbon sau mici bule de aer prezente in ineriorul lor. Marimea si numarul lor sunt date de claritate. Normal, cu cat un diamant este mai “clar” , adica mai perfect, cu atat este mai scump.
Culoarea este iarasi un indicator al calitatii si frumusetii unui diamant. Un diamant poate avea tente de culoare gablena sau maronie, sau poate fi complet transparent. Cu cat un diamant este mai incolor, cu atat este considerat mai frumos si in consecinta mai scump.

Nu va ganditi la diamantele roz sau galben aprins, acelelea sunt gradate separat, sunt denumite “diamante fancy” sunt chiar mai scumpe decat cele incolore
Taietura masoara cat de bine un diamant a fost taiat. Un diamant taiat la proportii ideale si perfect slefuit va straluci intotdeauna mai mult decat unul prost taiat.

Intotdeauna cand cumparati un diamant este bine sa intrebati de carate, claritate, culoare si taietura. Asa veti sti ca nu platiti pe un diamant mai mult decat valoreaza. Pentru a fi siguri ca vanzatorul nu exagereaza atunci cand va spune caracteristicile diamantului, cumparati intotdeauna diamante cu certificat elaborat de o institutie independenta de certificare, cum ar fi Gemological Institute of America.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord