Responsive Web Design


Acesta este un guest post despre un concept modern de realizare a temelor pentru wordpress, scris de PETRE DALEA , mare  amator de  bombaneli  blogosferice pe d-petre.ro

Responsive Web Design (RWD) este un subiect destul de nou si de vehiculat in web design-ul de astazi, ma refer in primul rand la utilizarea conceptului in blogosfera romaneasca. Acest segment al web design-ului este de fapt un subiect relativ vechi pe plan extern, dezvoltarea fiind cu totul si cu totul diferita fata de parametrii pe care ii intalnim in cadrul serviciilor oferite de catre companiile romanesti. Cu toate astea, pot spune ca termenul de responsive design incepe sa prinda si in Romania, ba chiar s-a infiripat o categorie care incepe sa cunoasca o dezvoltare destul de accentuata, fapt care nu poate decat sa ma bucure si sa ma faca sa sper ca experienta online va fi mult facilitata de aceasta actiune.

Multi dintre noi insa, nu cunosc cu adevarat acest domeniu, denumirea de responsive design fiind practic ceva generic. Ce inseamna cu adevarat responsive design? Nu este decat o abordare diferita si mai moderna din punct de vedere al conceptului unui site. A aparut ca si upgrade la Mobile First, un capitol al designului care a pornit de la premisa elaborarii unui site capabil sa fie parcurs la fel de exact chiar si pe browserele mobile, si se manifesta prin dorinta de a oferi utilizatorilor o experienta cat mai placuta, fie ca ne referim la citirea unui site sau navigarea cu ajutorul butoanelor sau meniurilor. Punctul cel mai important in materie de responsive design si amanuntul care il caracterizeaza practic, este faptul ca utilizatorii pot proveni de pe orice device, de la computere pana la tablete sau smartphone-uri.

Cu totii ne punem intrebarea: Care sunt diferentele intre responsive design si Mobile first? Ce ar fi indicat sa aleg? La aceste intrebari o sa incerc sa va raspund cat mai amanuntit, ca sa va faceti o idee ampla in privinta acestor doua directii  ale web design-ului.

1. Mobile First. Filozofia a fost implementata de Luke Wroblewski, care a dorit sa evidentieze necesitatea unui modul prin care parcurgerea unui site sa se faca in aceleasi conditii optime chiar si de pe un telefon mobil. Avantajele tehnologiei sunt urmatoarele:

– Datorita procentului ridicat de persoane care dispun de un dispozitiv mobil, aproximativ 77% din populatia Terrei, Mobile First a facilitat accesarea site-urilor de pe aceste device-uri.
– Permite designerilor sa se concentreze pe functionalitati si continut, acestea vor fi redate in mod similar atat pe un computer cat si pe telefoanele mobile
– Se pot implementa tehnologii noi, precum geolocalizare, agende de activitati si alte functii similare.

2. Responsive design. Asa cum spuneam mai inainte, termenul de responsive design se refera la adaptarea continutului pentru orice tip de device, indiferent de rezolutia ecranului. Principalele avantaje ale acestei tehnologii sunt:

– Fluidizarea continutului si a nivelului de date indiferent de dimensiunile ecranului device-ului folosit.
– Imaginile sunt de o calitate ridicata, flexibile, astfel ca urmarirea stirilor sau parcurgerea unor galerii foto se poate face in conditii optime, la rezolutii ridicate.
– Dat fiind faptul ca este un upgrade al Mobile Firts, principalele capacitati ale acestei tehnologii au fost imbunatatite, adaugandu-se alte facilitati care sa optimizeze continutul nu doar pentru telefoanele mobile ci si pentru tablete, indiferent de natura si dimensiunea display-ului.

Daca ar fi sa alegeti intre implementarea Mobile First si Responsive design, cu siguranta a doua varianta este cea de viitor, cea prin care veti fi siguri ca oferiti utilizatorilor o experienta imbunatatita in vederea navigarii pe site-urile sau blogurile voastre.

Am publicat si pe blogul personal, un articcol cu cateva exemple de teme care folosesc acest concept modern. Acum va las in compania acestui infografic despre responsive web design.

Responsive Web Design Infographic

15 Comments

Add yours
 1. 10
  Dusmanul

  Designul responsive tot in sensul mobile first tre’ sa mearga. Se incepe prin crearea designului pt. mobile deviceuri prima data si apoi se “scaleaza” pana la desktop.

  Puteti vedea un design responsive pe blogul http://robintel.ro. Tema este creata de mine 😀

 2. 12
  Andrei

  cel mai mult pt responsive design este sa ai cum sa testezi ceea ce faci…eu unu nu detin nici tableta nici smartphone ceea ce ma impiedica sa lucrez pe teme responsive.

  • 13
   jocuri hd

   Nu trebuie sa ai vreo tableta sau vreun smartphone ca sa-ti testezi designul responsive. Cu o simpla cautare “responsive design testing tools” pe google, ai rezolvat toata problema.
   Bafta!

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord