Femei care au schimbat istoria: Roxelana, sotia lui Suleyman Magnificul


Cu siguranta ca multi dintre voi urmariti serialul Suleyman Magnificul, in care e prezentata o poveste de dragoste intre unul dintre cei mai puternici sultani ai Imperiului Otoman si o cadana din haremul sau. Ca orice serial istoric, “Suleyman Magnificul” recreeaza cu fidelitate intamplarile si atmosfera din secolul al XVI-lea. Va invit sa aflati in continuare povestea Roxelanei, cadana care avea sa-i fure inima sultanului Suleyman Magnificul.


Indragitii actori Meryem Uzerli (Hurrem) si Halit Ergenc (Sultanul Suleyman) din serialul Sulayman Magnificul de pe Kanal D

Roxelana, o femeie dintr-un satuc modest din Ucraina, ale carei intrigi au schimbat istoria lumii, da, e vorba de Roxelana Hurrem (Hurrem – Hurryem – in limba turca: cea care rade) – cadana lui Suleiman Magnificul. Roxelana fusese adusa din Ucraina impreuna cu alte femei capturate intr-un raid al tatarilor. Datorita frumusetii lor, aceste femei au fost trimise la Constantinopol (astazi Istanbul) fiind un cadou din partea hanului tatar pentru ziua de nastere a sultanului Suleyman Magnificul.

In prima faza, ea era doar alta cadana din harem. Dintr-o intamplare (sau nu), pentru ca erau peste 200 de cadane in harem, a ajuns sa petreaca o noapte cu sultanul. Atunci, a facut tot posibilul sa ramana insarcinata. Pentru ca doar o noapte s-ar parea ca nu a dat roade, Roxelana a gasit un barbat (unul dintre cei care aveau functii inalte in preajma Haremului), pe care l-a santajat (ii aflase un secret) si care s-ar parea ca a lasat-o insarcinata.

Dar, trecand peste asta cum l-a cucerit Hurrem pe Sultan? Facand sex cum nici o cadana nu indraznea. Femeile nu isi permiteau sa fie prea pasionale. Oricum, in acele vremuri, turcii credeau ca femeile nu au un suflet la fel ca al barbatilor, ca ele nu pot sa simta la fel…

Inaintea ei, Sultanul avea deja o prima cadana preferata cu care avea si un copil. Hurrem a devenit rapid preferata Sultanului, acesta petrecandu-si numai cu ea noptile. Dar, mai mult decat atat, Roxelana era o femeie isteata si foarte capabila, cu o gandire care se ridica mult peste prejudecatile vremurilor acelea, mai ales in lumea musulmana.

Treptat, Sultanul a devenit foarte atasat de ea. Hurrem ii devenise acestuia sfatuitor si amanta, cu mult peste puterea unei cadane. Prin puterea pe care o avea asupra sultanului, ea a indepartat din jur pe toti cei care erau impotriva ei. Sultanul a crezut orbeste in ea. O iubea ca un nebun.

Articol scris de Gabriel, membru al echipei Blogatu.ro.

8 Comments

Add yours
  1. 5
    bianca

    eu sunt una dintre cele mai mari fane ale acestui film si pentru ca mam atasat de acest film am vrut sa invat turca si…hurrem este de treaba doar ca nu se intelege cu mahidervram si le uraste pe toate cadanele preferate (adica cele care au ajuns in itacul imperial)!!!!!!!!!!! sa stii ca de blestem gabriel pentru ca ai avut curajul sa scrii asemenea lucruri rele despre hurrem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! te urasc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord