Test: Canon SX40 HS – camera foto compacta cu zoom optic 35x


Am primit in teste, de la F64, o camera foto Canon SX40 HS IS.
Aparatul are un design functional si familiar, e dotat cu un zoom optic de 35x, realizeaza fotografii cu rezolutia maxima de 12 Megapixeli si poate filma in format full HD (1080p) cu 24 fps.

Generalitati:
Imaginile au o calitate ireprosabila datorita combinatiei dintre procesorul de imagine DIGIC 5, senzorul CMOS de inalta sensibilitate si stabilizatorului optic de imagine IS.
Clipurile au sunet stereo si pot fi vizionate pe televizoare HD compatibile. Pana in momentul primirii in teste a acestui aparat, camera cu cel mai mare zoom optic folosita de mine a fost un Panasonic FZ50, primul bridge detinut de mine, cumparat in 2007. De atunci, tehnologia a evoluat iar dimensiunile aparatelor foto megazoom au devenit aproape compacte. Canon SX40 HS IS e mult mai usor de tinut in mana si de utilizat decat Panasonic FZ50 sau alte camere de tip bridge lansate in urma cu 2-3 ani. Dimensiunile sunt mai mici, calitatea imaginilor si clipurilor e mult mai buna!

In cele 2 saptamani de teste am realizat mai mult de 3000 de fotografii si cateva zeci de clipuri, in tot felul de conditii de iluminare. Calitatea e pur si simplu exceptionala.

Design:
Insa, inainte de a va invita sa admirati o galerie foto si video, iata ce cred eu despre designul acestei camere:

Partea din fata e dominata, asa cum era de asteptat, de obiectivul ultra-grandangular de 24 mm, care ofera un interval incredibil de larg (24-840 mm). Datorita acestui zoom de 35X, Canon SX40 HS poate fi folosit atat pentru a fotografia peisaje vaste sau scene de interior cat si pentru a surprinde prim-planuri cu natura salbatica, efectuate de la distanta foarte mare. Eu am avut ocazia de a proba puterea uluitoare a zoom-ului in mai multe locatii din Craiova si nu numai. In galeria foto de mai jos puteti urmari mai multe astfel de exemple de fotografii, realizate atat in modul wide, cat si la zoom maxim. Pe partea din fata se mai afla si grip-ul de dimensiuni generoase, datorita caruia camera e extrem de usor de tinut si de folosit chiar cu o singura mana. Body-ul aparatului e de culoare negru si are un aspect profesional. Aparatul se adreseaza amatorilor cu pretentii si profesionistilor care doresc un megazoom accesibil.

Pe partea de sus, se gasesc butonul pentru pornire aparat, declansatorul, rotita pentru selectarea modului de fotografie si blitz-ul integrat.

Pe partea din spate se afla ecranul de 2.7 inci, un vizor optic, un buton pentru inregistrare video si mai multe butoane pentru accesarea meniului aparatului, playback si stergere. Ecranul e rabatabil, insa are dimensiuni mici in raport cu asteptarile actuale ale unui utilizator de camere foto. Vizorul optic e bine iluminat si e recomandat atunci cand se foloseste zoom mare.

Pe partea de jos a aparatului se afla capacul bateriei, care ascunde si slotul pentru card SD. Camera sta foarte bine in mana, datorita unui material placut la atingere si rezistent.

Mod de utilizare
Canon SX40 HS este cel mai puternic aparat megazoom testat de mine pana in acest moment. Fotografiile sunt usor de realizat iar ergonomia este cuvantul de ordine in ceea ce priveste aranjarea butoanelor pentru setari sau rotitei pentru alegerea modului de fotografiat. Greutatea de 600 grame poate fi trecuta cu vederea. De fapt, mie nici nu mi-a venit sa cred atunci cand am aflat greutatea acestei camere foto. Fie ca e vorba de fotografii de peisaje sau de masini, animale sau oameni de la mare distanta, Canon SX40 HS isi face foarte bine treaba.

Plusuri:
– Zoom optic 35x.
– Stabilizator inteligent de imagine IS.
– Filmare full HD (1080p).
– Durata de viata a bateriei suficienta pentru 700 de fotografii.
– Ergonomie foarte buna.
– Control manual foarte facil.

Minusuri:
– Ecran de dimensiuni relativ mici in raport cu marimea aparatului.

Canon SX40 HS are un pret foarte accesibil in raport cu performantele, de numai 1699 lei in magazinul F64.

Iata doua exemple de fotografii realizate de la aceeasi distanta, una in mod wide, cealalta cu zoom optic 35x:

1.

2.

Iata o galerie foto si video realizata cu camera Canon SX40 HS:

Fotografii:

Mai multe fotografii realizate cu Canon SX40 HS pot fi vazute in acest articol, scris cu ocazia lansarii noului Ford B-MAX sau in acest album de pe Facebook.

Clipuri:

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord