Nissin Digital Speedlite Di-466 – blitz pentru Nikon – review


In momentul in care am despachetat blitz-ul Nissin Digital Speedlite Di-466 pentru Nikon (cei care au camere foto Canon pot cumpara un model identic pentru camerele foto Canon), primit in teste de la F64, am inteles cat de important e un astfel de accesoriu pentru o camera DSLR si ca ar trebui sa ma filmez de fiecare data cand desfac un gadget primit in teste. Sincer va spun ca acum o saptamana am pus pentru prima data mana pe un blitz extern. Pana atunci credeam ca blitz-ul integrat in camerele foto DSLR, compacte, mirrorless si bridge e de ajuns pentru o fotografie excelenta in conditii de iluminare slaba. Dupa primele trei-patru cadre am priceput ca diferenta e enorma. In primul rand, va rog sa ma credeti ca un blitz extern nu se adreseaza neaparat unui fotograf profesionist, ci e un accesoriu extrem de util si unui amator cu pretentii. Seara sau noaptea fotografiile ies fara cusur daca ai un astfel de blitz. Iar investitia nu e deloc prea mare. Pretul lui Nissin Digital Speedlite Di-466 e de numai 399.01 lei, o bagatela daca tinem cont de diferenta intre o fotografie realizata cu micul blitz integrat al unui aparat foto si cu “marele” blitz extern.

Nissin Digital Speedlite Di-466 e insa compact si usor in comparatie cu alte blitz-uri, va rog sa ma credeti pe cuvant! Mai am in teste un blitz Nissin Digital Speedlite Di866 Mark II, care se adreseaza profesionistilor si care face din noapte zi, la propriu!

Dar acest articol e dedicat blitz-ului extern Nissin Speedlite Di466, care permite bounce de 90 de grade in plan vertical si poate fi declansat in mod slave chiar si de blitz-ul integrat al camerei foto. In cazul meu, nu m-am putut folosi de acest avantaj, deoarece patina pentru accesorii a DSLR-ului meu Nikon D3100 e situat exact deasupra blitz-ului integrat.

Ce este modul slave?
In acest mod, Nissin Di466 detecteaza lumina si preflash-ul dat de blitul integrat pe camera (sau de un alt blitz) si se declanseaza instantaneu! Se pot folosi mai multe flashuri Nissin in mod slave si astfel fotograful poate beneficia de o iluminare mult mai puternica decat cu un singur blitz. Datorita acestui mod, Nissin 466 poate fi folosit si pentru a realiza fotografii excelente cu camerele foto compacte la care nu se poate atasa. Practic, blitz-ul extern poate fi asezat oriunde si se va declansa automat daca blitz-ul unei alte camere foto va intra in actiune. Nissin Di466 poate fi folosit si in modul off-camera, insa nu poate fi declansat decat prin celula foto-sensibila integrata.

Blitz-ul se monteaza usor pe aparatul foto: mai intai este introdus pe patina, dupa care e fixat cu ajutorul unui inel. Nissin functioneaza cu ajutorul unui numar de patru baterii AA (recomand folosirea acumulatorilor) si are o acoperire efectiva a luminii de la 0.7 m la 6 m si acopera obiectivele cu distanta focala cuprinsa intre 24-105mm. Dimensiunile sunt de 67x100x105mm iar greutatea e de 230 grame. Pe partea din fata a blitz-ului se afla un led pentru asistenta focalizare iar pe partea din spate se afla butoanele pentru pornire/oprire, butonul pentru comutarea intre cele doua moduri de sincronizare slave si doua butoane pentru ajustarea puterii.

Blitz-ul Nissin Digital Speedlite Di-466 poate fi atasat pe mai toate camerele foto Nikon din gama DSLR dar si pe aparatele compacte din seria P5000. In curand voi posta mai multe fotografii realizate cu Nissin Digital Speedlite Di-466, in mai multe conditii si moduri.
Pana atunci, concluzia mea este ca un astfel de blitz se adreseaza nu numai incepatorilor, ci si avansatilor, carora le recomand sa cumpere mai multe flash-uri, pentru a-si da frau imaginatiei in modul slave.

Cateva fotografii ale blitz-ului Nissin Digital Speedlite Di-466:

4 Comments

Add yours
  1. 3
    paul

    salut. m-ar interesa ptr achizitie acest blitz,dar am o nelamurire: declanseaza prin simpatie daca il plasez in fata camerei dar cu spatele la camera ? adica mai pe scurt ,senzorul pentru declansare daca nu este orientat spre camera ,mai este sensibilizat? (mai ales in conditiile in care doresc sa setez puterea blitului integrat la minim ptr a nu influienta scena,expunerea.)

+ Leave a Comment