De ce unele persoane vorbesc in somn?


Guest post din campania “Blogheaza pe Blogatu.ro“, scris de Alexandru de la “Gandire Logica“.

Bună ziua tuturor!
Mă numesc Panait Alexandru şi sunt moderatorul blogului Gândire Logică, blog cu care încerc să ofer diverse modalităţi de relaxare a minţii, posibilităţi de extindere a cunoştinţelor generale cât şi promovarea gândirii logice prin intermediul unor diversificate puzzle-uri din domenii diferite, inclusiv rebusistice. Aşa că m-am gândit ca şi acest guest-post de astăzi să se încadreze tot în această temă şi prin urmare am să vă răspund prin intermediul articolului de astăzi, de ce unele persoane vorbesc în somn. Vă urez lectură plăcută.

De ce unele persoane vorbesc în somn?

Sunt sigur că majoritatea persoanelor ori au auzit pe cineva, ori li s-a spus că au vorbit în somn. Mulţi dintre cei care au realizat că au vorbit în somn în mod cert s-au întrebat dacă nu cumva au spus ceva ce nu trebuiau să spună, dacă nu cumva au dezvăluit astfel un secret sau dacă nu cumva subconştientul lor a scos la iveală vreo dorinţă ascunsă de care aceştia habar nu aveau, şi prin urmare aceştia, ar dori să afle astfel ce anume au spus în timpul somnului.

Din experienţă proprie, fratele meu obişnuia să vorbească în somn aproape în fiecare noapte atunci când era mic şi niciodată nu înţelegeam o iotă din tot ce bălmăjea pe acolo, dar şi din rezultatul unor studii, vă pot spune că cele mai multe „discursuri” din timpul somnului sunt de fapt enunţuri scurte, fără sens, ce durează nu mai mult de câteva secunde. Dar de ce se întâmplă asta şi atunci de ce vorbim în somn până la urmă?

Ei bine, vorbitul în somn, sau somilocvia apare de obicei atât în timpul somnului REM (rapid eye movement) cât şi în timpul fazelor somnului non-REM (NREM), faze despre care am vorbit pe larg în postarea „Etapele somnului”. Atunci când acesta se petrece în timpul somnului REM, etapa somnului în care visăm, vorbitul este cauzat de anormala funcţionare sistemului de comunicare din timpul viselor. În mod normal, gura şi corzile vocale sunt inactive atunci când dormim, dar în acel moment, pentru o scurtă perioadă de timp, acestea cumva devin active, iar cuvintele rostite de cineva din timpul visului sunt pronunţate şi în realitate. Atunci când vorbitul în somn se întâmplă în cazul etapelor NREM, anumite aspecte legate de starea de veghe se suprapun cu perioada noastră de somn, permiţâdu-ne astfel să bălmăjim ceva inteligibil.

Se pare că, conform studiilor, un procentaj mai mare de 50% dintre copii vorbesc în somn, dar acest procentaj scade dramatic pe măsură ce aceştia cresc. Alte tipuri de parasomnii, cum ar fi somnambulismul şi bruxismul (scrâşnitul din dinţi) urmează acelaşi tipar, aparent. Vorbitul în somn la adulţi, atunci când acesta se întâmplă în mod frecvent, este considerat a fi o tulburare de somn cauzată de stres sau de alţi factori.

2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord