Test: Sony NEX-5N – un aparat foto mirrorless foarte performant


In momentul in care am desfacut cutia in care se afla camera Sony NEX-5N, primita in teste de la F64, stiam la ce sa ma astept: un aparat foto mirrorless, de mici dimensiuni, capabil sa realizeze imagini remarcabile in orice conditii. Mai testasem un aparat asemanator, ce-i drept produs de Olympus, si eram sigur ca aparatele foto mirrorless reprezinta o alternativa viabila la camerele foto DSLR.

Cu toate ca nu sunt adeptul unboxing-ului decat in cazul anumitor gadget-uri (mai ales telefoane mobile) cred ca de acum inainte voi filma si momentul in care voi desface ambalajele care protejeaza camerele foto pe care le testez. Va spun sincer ca dimensiunile mici ale body-ului m-au surprins.
Practic, body-ul lui Sony NEX-5N e la fel de gros precum o camera foto slim. Obiectivul 18-55mm are dimensiuni medii. Aparatul are un aspect futurist si atrage privirile tuturor. Sincer va spun ca, la slujba de Inviere din Craiova, cativa fotografi profesionisti s-au aratat interesati de micul Sony NEX-5N si chiar mi-au spus ca intentioneaza sa-si cumpere un astfel de aparat, de mici dimensiuni si foarte usor in comparatie cu DSLR-urile pe care le folosesc. Dar sa revin la despachetare. Grip-ul este excelent, aparatul putand fi tinut in mana cu mare usurinta.
Per total, designul este armonios si micile accesorii care pot fi atasate in partea stanga sus a camerei dau o tenta de profesionalism. In cutie am mai gasit si un mic blitz, foarte puternic in ciuda dimensiunilor, pe care l-am atasat cu usurinta de body-ul camerei. Fixarea accesoriilor se face ingenios, prin intermediul unei rotite simplu de manevrat.

Cam atat va pot spune despre design. Cred ca e si mai bine sa va prezint aparatul in cateva fotografii:

In ceea ce priveste modul de utilizare, trebuie sa recunosc ca, pentru inceput, am fost putin derutat de combinatia dintre ecran tactil si butoane clasice. Totusi, dupa o jumatate de ora m-am obisnuit cu meniul. Aceasta perioada de acomodare a fost datorata si faptului ca NEX-5N e prima camera foto Sony pe care o folosesc.
Meniul poate fi accesat in doua moduri: prin apasarea unui icon de pe ecranul tactil, cu titlul Menu, sau prin apasarea butonului fizic din dreptul acestuia. Rotita din spatele aparatului controleaza meniul principal, care cuprinde 6 submeniuri: modurile de fotografiere, setarile camerei, marimea imaginii, setarile pentru luminuozitate si culoare, setarile pentru playback si setarile avansate. Cele 6 submeniuri pot fi accesate si prin apasarea pe ecran, ca o alternativa mai rapida la rotita de scroll. Rolul principal al rotitei este de a comuta intre modurile de fotografiere: Intelligent Auto, P, A, S, Manual, Anti Motion Blur, Scene Selection, Panorama si 3D Panorama. Combinatia intre controlul manual si controul tactil este foarte reusita in acest caz.

Datorita setarilor manuale avansate, aparatul se adreseaza nu numai amatorilor, ci si profesionistilor care doresc un aparat usor si versatil. Ecranul tactil este culisant. Aceasta facilitate s-a dovedit extrem de utila cand am fotografiat multimea de credinciosi care se adunase in fata Catedralei Mitropolitane “Sf. Dumitru” din Craiova. Camera se mai poate lauda cu cel mai mic shutter lag din prezent: din momentul in care apesi declansatorul pana in momentul realizarii fotografiei trec numai 0,02 secunde.

Dupa cum am spus mai sus, camera poate realiza panorame si panorame 3D, care pot fi insa vizualizate numai pe televizoare sau monitoare 3D. Cum nu am un astfel de monitor sau televizor, m-am multumit cu panoramele clasice:

Mai jos puteti admira o galerie cu fotografii realizate cu Sony NEX-5N:

Sony NEX-5N realizeaza si clipuri de o calitate extraordinara. Nu am folosit-o eu prea mult pentru filmare, insa va spun ca frame rate-ul poate fi de 24, 30 sau 60 fps, ceea ce e uimitor pentru o camera foto. Clipurile sunt realizate la rezolutia maxima full HD (1080p).

Principalele specificatii tehnice:

– Fotografiere cu rezolutia maxima de 16,1 megapixeli
– Filmare Full HD AVCHD (25/50p)
– Fotografiere in rafala cu 10 cps
– Ecran tactil si rabatabil LCD de 7,5 cm

Plusuri:
– Design futurist si functional.
– Calitate exceptionala a fotografiilor si clipurilor.
– Greutatea mica.
– Setari manuale numeroase.
– Cel mai mic shutter lag.

Minusuri:
– Ecranul tactil putea fi mai usor de utilizat.

Concluzii:
Sony NEX-5N reprezinta cel mai bun compromis intre performanta si dimensiuni. Fotografii profesionisti isi pot cumpara fara probleme un astfel de aparat, deoarece calitatea imaginii este foarte buna. Filmarea e de o calitate extraordinara iar pretul este accesibil: aparatul costa 2.987 lei pe F64.

6 Comments

Add yours
 1. 1
  DeviceBox

  daca ar iesi pe piata cu un pret acceptabil , atunci ar merita si bani.
  camerele compacte au ajuns la 5 mil iar dslr 20 mil , pret minim.
  edit:
  personal nu as da atatia bani pentru o camera ca asta 🙂

  • 2
   blogatu

   Camera Sony NEX-5N face poze mai bune decat un DSLR entry-level si e mult mai mica, de asta are un pret ceva mai ridicat. Eu cred ca o voi cumpara, calitatea fotografiilor e exceptionala.

+ Leave a Comment

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord