Test: HTC Evo 3D – smartphone cu sistem de operare Android care realizeaza fotografii si clipuri 3D


HTC Evo 3D e un smartphone inovativ, care poate realiza fotografii si clipuri 3D si rula jocuri 3D. Am primit in urma cu 2 saptamani un astfel de gadget in teste din partea HTC Romania iar astazi a sosit momentul concluziilor. Pana in momentul unboxing-ului citisem pe internet numeroase review-uri ale telefonului, din care ajunsesem la concluzia ca ecranul 3D nu prea rupe gura targului, dar nici nu face brandul HTC de rusine. Concluzia mea nu e usor diferita, insa, de la inceput va spun ca HTC Evo 3D e un deschizator de drumuri in industria telefoanelor mobile.

Cand l-am scos din cutie, telefonul m-a surprins placut cu un ecran mare, de 4.3 inci si 4 butoane tactile cu aspect aparte. Pe partea din spate am descoperit cele doua camere, pe partea din dreapta comutatorul intre cele doua moduri de fotografiere/filmare: cel “clasic” in 2D si cel nou, in 3D. Telefonul nu este foarte gros, insa nu este tocmai usor. Aspectul general este unul placut, cel putin din punctul meu de vedere. Cu toate ca au trecut aproape 2 saptamani de la despachetare, va spun sincer ca imi place foarte mult designul lui HTC Evo 3D.

Experienta cu utilizatorul este placuta iar telefonul poate fi utilizat cu usurinta chiar de un neinitiat in sistemul de operare Android. Interfata HTC Sense e prietenoasa iar personalizarea celor 7 ecrane de start se face in modul clasic: se tine mai mult de o secunda degetul apasat pe ecran pentru a aparea meniul de personalizare. Cu exceptia ecranului 3D, telefonul se comporta asemenea oricarui telefon HTC cu sistem de operare Android.

Ma voi concentra in continuare pe ecranul auto-stereoscopic 3D impresionant, cu diagonala de 4.3 inci si rezolutia de 540X960 pixeli. Am fost impresionat placut in momentul in care am realizat prima fotografie 3D si primul film 3D cu camerele acestui telefon mobil. Ecranul auto-stereoscopic este capabil sa afiseze continut 3D fara a fi nevoie ca utilizatorul sa poarte ochelari, ceea ce e excelent! Totusi, imaginile afisate nu se ridica uneori la inaltimea asteptarilor utilizatorilor? Motivul? Calitatea nu este la fel de ridicata ca in cazul vizionarii unui film la cinema 3D sau pe ecranul unui televizor 3D. Totusi, campul de profunzime este foarte mare, ceea ce recomanda acest telefon tuturor care vor sa se afle in pas cu tehnologia.

Pe intelesul oricui, ecranul telefonului afiseaza fotografii si imagini 3D de o calitate remarcabila, care nu se compara insa cu imaginile pe care le putem vedea la cinema. Mai avem de asteptat pana cand telefoanele vor concura cu televizoarele 3D sau chiar cu cinematografele IMAX.

Pentru fotografiere sau filmare in 3D, trebuie utilizat comutatorul aflat pe partea dreapta a telefonului, langa butonul dedicat fotografierii si inregistrafii camerei video. Odata selectat modul 3D de fotografiere si filmare, ecranul 3D auto-stereoscopic se activeaza. Practic, odata ce este selectat modul 3D, se activeaza ambele camere ale telefonului. Atunci cand se realizeaza fotografii sau clipuri 3D, smartphone-ul nu trebuie miscat, pentru a obtine cel mai bun efect 3D. Mecanismul afisarii imaginilor 3D este simplu: cele doua camere realizeaza doua fotografii sau clipuri separate, care sunt suprapuse pe ecranul auto-stereoscopic pentru a compune o singura fotografie sau un singur clip 3D. Pentru ca efectul 3D sa se observe cel mai bine, fotografiile si clipurile 3D trebuie urmarite de la o distanta de 20 de centimetri.

Fotografiile 3D sunt realizate in formatul .MPO, ceea ce face dificila vizionarea pe ecranele obisnuite, fara 3D, ale televizoarelor si laptopurilor. Cu ajutorul unor anumite programe de editare foto, imaginile .MPO pot fi transformate in fotografii de tip JPEG. Clipurile sunt inregistrate in format MPEG-4, insa pe ecranele calculatoarelor clasice se afiseaza doua clipuri aproape identice, realizate de fiecare camera in parte. Practic, fotografiile si clipurile 3D pot fi vizualizate numai pe ecranul lui HTC Evo 3D. Acesta este, din punctul meu de vedere, singurul punct negativ care merita luat in seama in cazul acestui telefon mobil.

Jocurile 3D descarcate din Android Market ruleaza excelent pe ecranul telefonului. Voi prezenta, intr-un scurt review video, modul in care se utilizeaza fotografierea si filmarea in format 3D, precum si cat de rapid ruleaza jocurile.

Concluzii: Echipat cu un procesor dual-core de 1.2 GHz, HTC Evo 3D este unul dintre cele mai rapide telefoane de pe piata. Pentru a utiliza la maxim ecranul auto-stereoscopic, telefonul are nevoie de cateva imbunatatiri, mai ales in ceea ce priveste afisarea fisierelor foto si video 3D pe alte alte dispozitive. Pretul din prezent este unul corect (aproximativ 1400 lei) iar performantele sunt excelente. Poate ca nu e cel mai usor sau cel mai rapid telefon mobil de pe piata, insa HTC Evo 3D e cu siguranta unul dintre cele mai inovative. Pe mine, ecranul m-a cucerit si pot spune ca ma astept ca numarul modelelor de telefoane cu display-uri 3D sa creasca mult in viitorul apropiat.

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord