Referendum: O istorie a referendumurilor in Romania


Cuvântul referendum sau plebiscit, cuvânt originar din limba latină, substantiv neutru în limba română (un referendum, două referendumuri), este folosit pentru a desemna procesul de consultare directă a cetăţenilor unei ţări în legătură cu un text de lege de o importanţă cu totul deosebită sau asupra unei situaţii de importanţă naţională. Referendum-ul sau plebiscitul este o formă de democraţie directă.

Ca procedură legislativă general acceptată, în cazul referendumului, consultarea cetăţenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existând doar două opţiuni, Da sau Nu. Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabile exprimate şi publicarea rezultatului final, în forma votului direct exprimat individual, sub forma unui Da sau Nu.

Majoritatea referendumurilor, cu excepţii notabile care au nevoie de o lege specială care să menţioneze excepţia, necesită doar o majoritate simplă (jumătate din totalul voturilor valabile exprimate plus unul) pentru a determina rezultatul final, care poate fi un Da în favoarea situaţiei, planului, proiectului sau legii sau un Nu.

Referendumuri şi plebiscite care au avut loc în România:
24 februarie 1938 – Aprobarea Constituţiei României adoptată la iniţiativa lui Carol al II-lea
2 – 5 martie 1941 – Aprobarea politicii generalului Ion Antonescu
9 – 16 noiembrie 1941 – Al doilea plebiscit pentru aprobarea politicii mareşalului Ion Antonescu
23 noiembrie 1986 – Aprobarea reducerii cu 5% a armamentelor, efectivelor şi cheltuielilor militare
1989 – Interzicerea datoriilor externe, propusă de Nicolae Ceauşescu [necesită citare]
8 decembrie 1991 – Aprobarea Constituţiei României
18 – 19 noiembrie 2003 – Aprobarea revizuirii Constituţiei României
19 mai 2007 – Referendum pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu
De pe Wikipedia

+ There are no comments

Add yours

*

Acest formular vă colectează numele, e-mailul și conținutul, astfel încât să putem urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.

DA, sunt de acord